söndag 6 maj 2012

Hembakta Tortillas, fyll med vad du vill.

Att göra egna tortillas kan å ena sidan verka lite främmande, men det är inte svårt och det är så otroligt mycket godare än helfabrikatet med nån månads hållbarhet som är förpackat i skyddande atmosfär. Samtidigt så tycker jag att den lilla festmåltid som exempelvis tacos ju ofta är förtjänar att vara lite mer än att öppna ett par helfabrikat och hacka lite grönsaker.

När jag var liten och det åts tacos kallades tortillas lite ironiskt för disktrasor då dom var lite halvsega och lite trista i smaken, mer en förpackning än en del av måltiden. Dom hemgjorda däremot är riktigt goda och inte svårare att göra än exempelvis scones eller pannkakor. Med tortillas kan man även göra betydligt mer än bara tacos. Grilla 2 st med olja och ost mellan eller gör en grekisk wrap med fetaost, kyckling och aubergine!

Vetetortillas 10 st, ca 40 minuter, originalrecept från 'Bröd från Brunkebergs Bageri'
Mjuka och smidiga, ingen sprack i vecken :)
  • 450g ~7½dl Vetemjöl
  • 1msk Salt
  • 7g ~2tsk Bakpulver
  • 20g Matolja
  • 300g Vatten
Blanda dom torra ingredienserna i en skål, tillsätt olja och vatten och knåda degen ordentligt i 10 minuter, gärna i maskin till degen är seg, stark och smidig. 

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord, dela den i 10 st lika stora bitar. Rulla bitarna till runda fina bullar utan skarvar, låt vila 5 minuter.

Mjöla bakbord och kavel och kavla ut en boll i taget till en så rund kaka som möjligt, ca 1 mm tjock och ca 22cm i diameter, var inte rädd att mjöla ordentligt. Lägg dom färdiga på hög på mjölad bänk eller bricka med lite mjöl mellan varje kaka så dom inte fastnar i varann.

Stek sen på medelhög värme i en stor torr stekpanna utan fett en dryg minut per sida, lägg upp bröden på hög i en vikt bakduk så dom håller sig mjuka och smidiga, borsta bort överflödigt mjöl om det behövs. Dom torkar ganska snabbt så dom bör förvaras i platspåse när dom kallnat. Det går även utmärkt att spara degbollarna i kylen över natten om man vill ha nybakta tortillas till resterna dagen efter.
Lycka till!

1 kommentar:

  1. Kommer definitivt nyttjas, tänker mig att det är rätt trevligt att ta två, lägga mellan lite riven vitlök och ost, och sedan grilla dem som du tipsade om. Då kan man ställa fram lite dippsåser till gästerna, skära bröden i bitar och sedan har de en trevlig förrätt medan man grillar köttet.

    SvaraRadera