söndag 4 december 2011

Köttsoppa med klimp

Köttsoppa! Något jag alltid har sett fram mot när jag var liten, särskilt köttsoppa med klimp.. Men det är väl inte så konstigt egentligen? För klimp är ju palt i lite mindre storlek... och jag gillar palt! Köttsoppa är inte svårt eller dyrt att göra, men däremot otroligt gott! Man kan tro det tar tid, men så farligt är det inte. Ska man skära nått i småbitar rekommenderar jag att skiva, stava och hacka, gäller både kött och grönsaker. En vass kniv där inget fastnar rekommenderas!

Köttsoppa 6 portioner
  • 1kg Högrev
  • ½ Purjolök
  • 3 Lagerblad
  • 2tsk Salt
  • 1 liten Kålrot
  • 1 bit Rotselleri
  • 1 Palsternacka
  • 2 Potatisar
  • 2 Morötter
  • 1 listen bit Vitkål
  • Dill, Persilja, Nymald Svartpeppar
  • Ev fond / buljongpulver
  • 2dl Vetemjöl, Salt & Vatten.
Börja med köttet, ta bort hinnor och skär bort och spara ett par stora bitar fett. Skiva och skär köttet i fina små bitar, skär bort det du inte vill ha i soppan. Ansa, skölj och hacka purjolöken grovt, bryn tillsammans med köttet och ett par större bortrensade bitar fett med 2 tsk salt och lite matfett i en gryta som rymmer minst 3 liter.

Man fräser köttet för att få godare buljong
Lägg i lagerblad och häll på kokande vatten så det täcker. Låt puttra med lock på glänt, se upp så det inte kokar över. Skala, skiva, stava och hacka rotfrukterna i små fina bitar, lägg gärna i en liten skål/durkslag eftersom. När soppan har fått koka ca 20 minuter, ta upp fettbitarna och tillsätt dom hackade grönsakerna tillsammans med dill, persilja och svartpeppar. Låt koka ytterligare 10 minuter. Börja göra klimpen så länge, blanda ca 2 dl mjöl med en tsk salt och blanda i tillräckligt med vatten för att det ska bli en lös deg, ungefär konsistens risgrynsgröt. Koka upp vatten till en andra kastrull och klicka i degen med en rågad matsked åt gången, två skedar som du doppar i vattnet gör det enkelt att hantera utan att söla, låt koka lungt ca 10 minuter. Smaka av både morot och kött så det är färdigt, tillsätt mer vatten och smaka av buljonen med salt, peppar och eventuell fond eller buljongpulver. Tillsätt klimp och sleva upp i tallrikar i god tid så det hinner svalna!


Lagom kladdig klimpdeg
Serverat i ny tallrik! Avsedd för pasta och chili osv.
Men soppa får gå bra för den här gången! 
Gott kött och god buljong är nyckeln i köttsoppa. Högrev är ett ganska billigt kött som lämpar sig ypperligt för köttsoppa, betydligt bättre än exempelvis fransyska som blir ganska torr. När du skär köttet så var generös med vad du sparar, mycket av fettet kokar bort och bidrar med mycket smak! Föredrar man soppa utan klimp kan man ha bröd till istället. Ta inte för mycket potatis eller kålrot då dom bidrar inte med så mycket smak. Söker du små rotsaker kolla bland dom kravmärkta. Min soppa fyllde min 3litersgryta så fick exportera lite till en mindre gryta. Stort recept beror både på att högrev kommer i ungefär den storleken, att soppa är lämpligt att bjuda på samt att det gör inget om det blir lite över till dagen efter! :)

Lycka till!

5 kommentarer:

  1. Du är så redigt huslig Tomas! Jag bli imponerad och känner mig lite oföretagsam i jämförelse. Men snyggt!

    SvaraRadera
  2. I stället för klimp kam man (hen) ta en näve makaroner i soppan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe det skulle jag nog inte riktigt rekommendera då pastan blir väldigt läskig efter bara nån timme :)

      Radera
    2. Den blir bara godare och liksom förenar sig med buljongen, får hen gäster så lägg i en näve till!

      Radera
  3. Tack snälla - ÄNTLIGEN ett recept på klimp UTAN ägg! Som jag letat och funderat.

    /Christina

    SvaraRadera