måndag 3 november 2014

Vegetarisk köttfärsås, går det?

Spaghetti och köttfärsås är väl bland det säkraste valet man kan göra om man ska bjuda på enkel vardagsmat. Funkar inte minst på barn, vilket är viktigt för husfriden. Men om gästen inte äter kött då? Eller om du helt enkelt inte har kött hemma? Hur gör man då? Måste du köpa vegetarisk köttfärs för över 100 kronor kilot? Svaret på den sista är nej medan föregående frågor besvaras i receptet nedan. Svaret heter linser, jag brukar köpa "små linser" som behöver koka ca 35 minuter, även gröna linser funkar.
Istället för att köpa buljongtärningar eller fond så brukar jag ha hemma örtsalt typ herbamare, lagerblad, torkad svamp och fisksås. Vilket funkar alldeles utmärkt. Vill jag ha något lyxigare så görs en buljong från grunden.

Detta recept producerar en jättegod sås med djup smak som får växa fram under tiden det kokar, så på så vis är inte den lite längre koktiden på linserna bara en nackdel. Detta är givetvis ett basrecept och kan givetvis varierar så mycket du känner för, men det smakar bra även såhär.

En bild kommer nästa gång jag lagar detta, då det tog slut lite för snabbt.

Linsgryta med tomat, ett basrecept, 4 portioner

  • 2 gula Lökar, hackade
  • 2 klyftor Vitlök, rivna
  • 1st röd Chilifrukt eller motsvarande torkad krydda
  • 500g krossade Tomater
  • ½dl tomatpuré
  • 4dl vatten
  • 1msk örtsalt 
  • 2st lagerblad
  • 1dl små Linser, torkade
  • Pasta och riven god ost till servering.
Fräs löken i olja i en kastrull i 5 minuter, den får gärna ta färg. Tillsätt vitlök och chili, stek 1 minut till. Tillsätt resterande ingredienser, rör om, koka upp och låt koka ca 35 minuter. Koka pasta så den är färdig samtidigt. Smaka av såsen och kolla så linserna är färdiga, dvs är tuggvänliga men ändå har lite karaktär, salta eller krydda om det behövs. Ta upp lagerbladen och blanda gärna såsen och pastan redan i grytan, serveras med en smakrik ost riven över, förslagsvis peccorino.

Jag hoppas det smakar och att detta visar att det inte behöver vara så svårt att laga riktigt god vegetarisk mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar