fredag 23 december 2011

Hemrullade Köttbullar

Hemgjorda köttbullar är ju en höjdare, särskilt såhär till jul! Till julen kan man göra dom precis normalt, eller krydda lite extra med kryddpeppar. Köp bra köttfärs, inte den med 20% fett, står angivet på locket, och det är det värt, den med 10-12% blir både godare och krymper mindre när den tillagas. Med ett helt ägg blir smeten för lös, därför använder jag bara halva ägget. Med för lös smet blir inte köttbullarna runda. Traditionsenligt är julköttbullar lite mindre, men det är ju bara att göra som man vill!

Köttbullar, såhär många -->
 • 800g Nötfärs 10-12% Fett
 • 1.2dl Ströbröd
 • 3dl Hett vatten
 • 2tsk Buljongpulver/Fond
 • 1tsk Salt
 • 1tsk Soja
 • ½ Ägg
 • Rejält med svartpeppar

 Värm vattnet, mortla kryddor om dom inte är malda, mäta upp ströbröd, salt, soja, kryddor och tillsätt vattnet, låt stå och dra minst 5 minuter. Blanda i köttfärsen till en jämn smet, tillsätt äggvitan och blanda runt, smeten ska kännas ganska trög och se torr ut, annars är den för lös, tillsätt i så fall lite vetemjöl eller potatismjöl. Tvätta händerna och låt dom va blöta, blöt ner en ugnsplåt och rulla till små fina bollar, rulla allt på en gång så slipper du söla ner halva köket. Håll händerna blöta så fastnar inte smeten! Starta ugnen på 200 grader och bryn köttbullarna runtom på hög värme i en eller gärna två stekpannor på spisen, ta inte så många att köttbullarna måste trängas i pannan, då blir den för kall. När dom har fått lite färg och stekyta så lägg tillbaks köttbullarna på plåten och fortsätt så till allt är brynt! Ringla lite fett över plåten och skaka om så inget fastnar. In i ugnen ca 5-10 minuter för att köttbullarna både ska bli färdiglagade och få jämnare stekyta, när centrum antingen inte är röd eller är 70°C är dom färdiga. Servera varma med önskade tillbehör, eller kalla på macka! :)

Serverat med spaghetti för enkelhetens skull, supergott!
Man kan tro att det är jobbigt att rulla köttbullar men med en öl och god musik är det faktiskt rätt trevligt! Fryser man ner köttbullarna kan det va bra att se till att ha ganska platta paket så blir det lättare att ta fram så många man behöver när det är dags. :)
Lycka till!

2 kommentarer:

 1. Kallar du köttbullar på 800 gram köttfärs ett stort antal? Jag gjorde på 2 kilo köttfärs och funderar på om det kommer räcka :P

  SvaraRadera
 2. Jag ritade ju en pil mot bilden, man får räkna själv! ;)

  SvaraRadera