torsdag 1 mars 2012

Dinkelbröd med eller utan surdeg

I ännu ett försök att baka ett lite nyttigare riktigt gott bröd så faller jag tillbaks till dinkelvete, en av våra ursprungliga former av vete, som kom till på helt naturlig väg för mycket länge sen, den kräver inte mycket näring i jorden och den är motståndskraftig mot skadedjur. Den ger även mindre skörd än modern förädlad vete och är därför lite dyrare, men det tar den igen på högt näringsinnehåll med mycket vitaminer och mineraler, bra bakegenskaper och viktigast av allt, en väldigt god smak! Det finns siktat dinkelmjöl men jag föredrar fullkornsdinkelmjöl!


Dinkelbröd 2 limpor
  • 300g Vetesurdeg / Poolish
  • 400g Ljummet Vatten
  • 8g Färsk Jäst
  • 300g Vetemjöl Special
  • 400g Fullkornsdinkel
  • 2-3 tsk Salt
  • 20g Smör
  • ev. ½dl Krossade Linfrön
Surdeg: Mata din surdeg med 150g  vetemjöl och 150g ljummet vatten.
Poolish: Blanda 150g ljummet vatten med 3g jäst och 150g vetemjöl.
Låt stå framme 3-4 timmar.
Ta 300g av surdegen eller hela din Poolish i en stor bunke, smula ner jästen, häll på vattnet och blanda ordentligt. Tillsätt mjölet och arbeta degen på låg hastighet i 10 minuter i maskin, tillsätt sen salt och en tunn skiva smör och knåda degen på lite högre hastighet i 5 minuter till, blanda sist ner linfröna snabbt. Ta en liten bit deg som du drar ut till en tunn hinna mellan dina händer, brister den lätt så knåda mer. En välknådad deg kan dras så tunn att den släpper genom ljus utan att brista! Detta är nyckeln till ett högt luftigt bröd. Låt degen jäsa 2 timmar i rumstemperatur eller gör som jag och låt jäsa i oljad bunke eller plastlåda med lock i kylen över natten, brödet både blir godare och dessutom tycker jag det är ganska praktiskt.

Ett litet kollage över hur jag bakar ut brödet.
Ta på förklädet och plocka fram degen, degskrapa, två bakdukar, dinkelmjöl och exempelvis kvastskaft eller ihoprullade tidningar som stöd vid jäsning. Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i två, utan att mjöla översidan degen så formar du två spända limpor genom att vika in kanterna över mitten och trycka fast växelvis i ett sicksackmönster, tryck ihop skarven ordentligt. Mjöla en bakduk med dinkelmjöl, lägg bröden med skarven uppåt med 10cm mellanrum, dra upp duken mellan och lägg något stöd under bakduken på utsidan av limporna, vik gärna in abkduken under så håls dom kvar. Låt jäsa två timmar under bakduk, starta ugnen på 250°C i god tid med en oöm plåt i botten och baksten eller plåt i mitten av ugnen. Vänd upp bröden på brödspaden ett i taget, snitta tre till fyra grunda längstgående snitt med rakblad, och skjuts in i ugnen! Häll lite vatten på plåten i botten så det blir fuktigt i ugnen, baka ca 35 minuter men dra ner värmen till 200°C efter 5 minuter, vädra genom att öppna luckan ett par gånger mot slutet om du vill ha mer färg. Låt svalna på galler och ställ på snittytan när du har börjat skära brödet så torkar den inte. Ställ en papperspåse över för att bevara frasigt skal eller frys i plastpåse.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar