- 300g Vetesurdeg / Poolish
- 400g Ljummet Vatten
- 8g Färsk Jäst
- 300g Vetemjöl Special
- 400g Fullkornsdinkel
- 2-3 tsk Salt
- 20g Smör
- ev. ½dl Krossade Linfrön
Surdeg: Mata din surdeg med 150g vetemjöl och 150g ljummet vatten.
Poolish: Blanda 150g ljummet vatten med 3g jäst och 150g vetemjöl.
Låt stå framme 3-4 timmar.
Ett litet kollage över hur jag bakar ut brödet.
Ta på förklädet och plocka fram degen, degskrapa, två bakdukar, dinkelmjöl och exempelvis kvastskaft eller ihoprullade tidningar som stöd vid jäsning. Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i två, utan att mjöla översidan degen så formar du två spända limpor genom att vika in kanterna över mitten och trycka fast växelvis i ett sicksackmönster, tryck ihop skarven ordentligt. Mjöla en bakduk med dinkelmjöl, lägg bröden med skarven uppåt med 10cm mellanrum, dra upp duken mellan och lägg något stöd under bakduken på utsidan av limporna, vik gärna in abkduken under så håls dom kvar. Låt jäsa två timmar under bakduk, starta ugnen på 250°C i god tid med en oöm plåt i botten och baksten eller plåt i mitten av ugnen. Vänd upp bröden på brödspaden ett i taget, snitta tre till fyra grunda längstgående snitt med rakblad, och skjuts in i ugnen! Häll lite vatten på plåten i botten så det blir fuktigt i ugnen, baka ca 35 minuter men dra ner värmen till 200°C efter 5 minuter, vädra genom att öppna luckan ett par gånger mot slutet om du vill ha mer färg. Låt svalna på galler och ställ på snittytan när du har börjat skära brödet så torkar den inte. Ställ en papperspåse över för att bevara frasigt skal eller frys i plastpåse.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar