Våfflor... Smaka på det ordet, väcker det inte stora minnen? Det har krönt många minnen från min barndom, senare har det fallit över i diskussioner om bakpulver mot jäst och till och med samarin för att få frasiga våfflor. Men det jag har lärt mig är att man behöver varken eller för att göra riktiga frasvåfflor, våfflor som man inte behöver verktyg för att dela. Luftiga och fruktansvärt goda bara som dom är, helt utan tillbehör. Receptet är skalat ner för att passa en liten förpackning grädde. Originalreceptet kommer från Laisalidens Restaurang där min kära mamma jobbade i mitten av 70talet, på den tiden då det var svårt att ta betalt för fika, så det var tvunget att vara något alldeles speciellt..
Riktiga Frasvåfflor, ca 7 st
Lagom tjock smet, grädden vispades med maskin. Håller i kylen en dag eller två. Testa även annat mjöl hälften rågmjöl blev riktigt bra! |
- 2½dl Vispgrädde
- 1¾dl Vetemjöl
- 1dl Iskallt Vatten
- ½tsk Salt
Kyl vattnet med en isbit och vispa grädden ordentligt hårt i en skål, rör ner mjöl och det iskalla vattnet för hand till inga klumpar finns kvar. Smörj våffeljärnet före första våfflan och grädda med en ca ¾dl stor klick lite åt gångjärnsisdan till i våffeljärnet så trycks det jämt ut, smeten rinner ju inte! Lägg upp på galler eller direkt på
tallrik för att ätas omedelbart.
Våfflorna blir lätta, luftiga, frasiga och vansinnigt goda! |
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar