lördag 22 oktober 2011

Polkaglass med glassmaskin!

Ett av mina första recept på bloggen, som förtjänade en uppfräschning!
Hemgjord glass kan vara lite klurigt att få riktigt bra, det som behövs är ett bra recept, lite noggrannhet och sist men inte minst, en glassmaskin. Glass fryses snabbt under omrörning för att undvika bildandet av iskristaller och låta glassen vara mjuk och smidig även nerfryst, det är jättesvårt att göra utan glassmaskin och jag rekommenderar det inte, då resultatet kommer vara avskräckande för framtida glassmakande! Min glassmaskin kostade 249 kr på Jula, den funkar fint. Har själv sett ljuset när det kommer till glass under ett par semestrar i Italien som väl får kallas glassens hemland, där måttet på en riktig glassbar är om dom gör glassen själv eller inte. Dessutom är jag laktosintollerant, så för att få riktigt god glass så väljer jag att göra den själv! Det finns flera typer av glass, vissa värms, men den här gör inte det, vilket gör den väldigt enkel att göra!


 Polkaglass ca 1L

 • 1 Ägg
 • 1 dl Strösocker
 • 1 dl Mjölk
 • 20 droppar Pepparmintolja
 • 3 dl Vispgrädde
 • Röd karamellfärg
 • Glasstrutar!
Se till att skål eller frysblock till din glassmaskin är nedfrusna, och kom ihåg att kallare ingredienser kommer ge bättre slutresultat

Vispa ägg och socker luftigt, rör ner mjölk och pepparmintolja. Ta en till skål och vispa grädden, gärna ganska hårt. Rör försiktigt ner den vispade grädden i resten av smeten, häll ner allt i glassmaskinens skål och starta den direkt så det inte riskerar att frysa fast i botten. Kör glassmaskinen ca 15-20 minuter till glassen inte längre blir hårdare, ungefär konsistens mjukglass med en matt yta, stäng av maskinen. Ta en dryg deciliter glass och färga den rosa med karamellfärg, skrapa sen ner glassen i en bra fryslåsa, blanda färgerna så du får en fint merlerad glass. Antingen så serverar du direkt eller så låter du den stå i frysen ett par timmar, är resultatet luftigt och lyckat kommer glassen hålla sig mjuk och kulbar även i -18°C i frysen! Glassen blir inte bättre av att lagras i frysen!

Lycka till!

6 kommentarer:

 1. Ja glass är alltid gott! Kanske får ta å skaffa mig en maskin å testa! Tycker helt klart du ska fortsätta postandet. Följer med spänning!

  SvaraRadera
 2. Ser ju hur gott som helst ut gamle vän! Jävlar vad gott!

  SvaraRadera
 3. Prova att blanda röd och gul karamellfärg. Det ger mörkare röd.. Har ej testat på glass bara till halloweenblod :-)

  SvaraRadera
 4. Jag heter Charlotta och fick flera tips av dig.

  Mums, polkaglassen ska vi pröva!

  Du som prövat så mkt, vad är skillnaden på de recept där man använder hela ägget och kokar smeten innan den blandas med grädde och stoppas i glassmaskinen, och de där man bara vispar gulorna och sockret och blandar detta med vispad grädde utan kokning?

  Charlotta

  SvaraRadera
 5. Tack!
  Det här ska jag gå hem och testa redan ikväll. Det låter ju förträffligt med ett recept som bara tar en knapp timme från start till färdig glass. Jag har hittills bara testat recept som man måste koka upp "glassmeten" först, och sen kyla den i kylskåp i ett antal timmar innan den hälls i glassmaskinen. Det blir inte mycket spontanglass på det sättet.

  MVH Lena

  SvaraRadera
 6. Dethär receptet skall jag pröva! Har nyligen köpt glassmaskinen och det blir en glasspremiär, har aldrig lagat glass förut!
  Hälsningar från Beatrice

  SvaraRadera