torsdag 27 oktober 2011

Ett formbröd värt namnet, första försöket.

Formbröd... låter det inte lite tråkigt? Dom man köper är ofta kritvita och måste rostas för att smaka något, och håller en i form gör dom ju inte heller... Så hur svårt kan det vara att göra ett eget? Jag ska göra ett par försök att ta fram ett recept på ett formbröd som är grovt och osötat men ändå luftigt och gott, även rostat! Men framför allt löjligt lätt att baka. 
Kom ihåg att det går att klicka på bilderna!

En limpa i 1.5l form
 • 8g jäst (3g torrjäst)
 • 400g kallt vatten 
 • 5g salt 
 • 10g olja 
 • 120g, durumvetemjöl, 
 • 200g Vetemjöl Special, 
 • 200g Dinkelmjöl Fullkorn, 
 • 50g linfrö, 
 • 6 isbitar


 Smula jästen i en bunke, häll på vatten, olja och salt, rör om. Blanda i mjöl och linfrö, blanda till mjölet inte syns, gärna med degkrokar på elvisp. Dra en plastfolie över bunken och låt stå i rumstemperatur över natten. Smörj en form med matfett och häll i degen. Dra över plastfolie och låt jäsa en timme, gärna ovanpå spisen. Starta ugnen på 250 grader i god tid. Grädda strax under mitten i ugnen och lägg isbitarna på en plåt i botten av ugnen samtidigt. Grädda i knappt 40 minuter, har du en stektermometer är det lätt att kolla om den är varmare än 95 grader i mitten, då är det färdigt! Stjälp upp ur formen på ett galler och låt svalna i lugn och ro utan handduk för att få ett frasigt skal.

Färdigjäst första gången.
Färdigjäst andra gången


Färdiggräddat! Töm ut brödet på gallret, direkt på bänken blir undersidan fuktig.
Finfina skivor!
Välförtjänt fika!
Brödet blev mycket gott och luftigt, andra försöket ska jag göra lite mer deg och ha större andel fullkornsmjöl. Testar en lite ny layout i inlägget med kompakt recept, mindre text och lite info direkt i bilderna, för att det ska vara lättare att överblicka, funkar detta? Större text i bilderna kanske?
Feedback uppskattas!
Lycka till!

3 kommentarer:

 1. haha attans att man inte hade tid att testa recepten också och inte bara sitta och dregla här ;D

  SvaraRadera
 2. Aningen större text vore inte fel. Tror det skulle räcka med 1, kanske 2, storlekar större, så blir det lättare att läsa. På bilderna alltså, inte i själva bloggen.

  SvaraRadera
 3. Sann inspirationskälla! :)

  SvaraRadera