söndag 27 november 2011

Chili con carne, som jag vill ha den.

En given favorit under den mörka hösten där Umeå som vanligt verkar få snö sist i hela landet är en värmande Chili con Carne, stark nog att man behöver en bit bröd till! Bönor i sig är otroligt näringsrikt och det här receptet funkar helt utan köttfärs om man vill det. En bit Brie eller Blåmögelost på toppen är ett fantastiskt tillbehör, den smälter lite av värmen och blir otroligt krämigt och gott!

Chili con Carne  4 portioner
  • 3 klyftor Vitlök
  • 2 Färska Röda Chilifrukter
  • 1 Färsk Jalaneño
  • 1 Färsk Habanero
  • 2 gula lökar
  • 400g Köttfärs
  • 1 Röd & 1 Grön Paprika
  • 3 lagerblad
  • 3msk Ajvar Relish
  • 1 Buljongtärning
  • 8 dl Kidneybönor eller andra bönor
  • 500g Krossade Tomater
  • 2tsk Maizena + Lite vatten
  • Salt & Svartpeppar
  • Brieost eller Blåmögelost

Cayenne, Jalapeño, Habanero
 Hacka löken grovt och fräs i olja på låg värme i 5 minuter. Hacka chilifrukterna fint, ta bort ungefär hälften av kärnorna, krossa och hacka vitlöken, tvätta händerna och fräs vitlök och chilin tillsammans med löken nån minut. Ta upp eller skjut löken åt sidan och bryn köttfärsen, rör om så den inte klumpar sig, kärna ur, hacka och tillsätt paprikorna och rör om, låt fräsa några minuter till. I med lagerblad, salt, ajvar relish, krossade tomater och vatten så det täcker, rör om och låt koka upp och puttra 20 minuter under lock. Tillsätt bönorna. Låt puttra ett par minuter till utan lock, blir chilin lös så reder du av den med maizena och lite vatten du rör ihop i ett glas, häll det i chilin, rör om och koka ett par minuter till det tjocknat lite. Plocka bort lagerbladen och servera med mjukt bröd och gärna med en bit Brie eller Blåmögelost som får smälta lite på toppen, det passar perfekt smakmässigt och blir pricken över i!

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Gjorde ett större kok på 1,5kg nötfärs.
    Tog x 3 på allt utom chilin,jalapeñon,habaneron.
    Blev riktigt starkt ändå.
    Jättegott och uppskattat, gick åt mycket bröd till maten.
    / @pigge680

    SvaraRadera