torsdag 12 januari 2012

Tacopaj

Tacos är ju väldigt gott, men blir lätt lite rörigt med mycket disk osv. Ett väldigt gott och bra alternativ är tacopaj! Särskilt om man ska bjuda nån på middag. Pajen går med fördel att laga i fördel och värma i ugn ca 25 minuter innan servering. Burken med Green Chili är egentligen det enda som är lite ovanligt, men den krävs för att få rätt milda smak på denna matiga paj. Dessutom med en pajdeg som inte är hälften smör, den funkar även till annan matpaj. Denna paj serverades på restaurangen Bruksgården i Hörnefors där min mamma jobbade i många år, tyvärr finns den inte kvar men minnet lever vidare i form av recepten därifrån!

Tacopaj ca 4 portioner i ca 28cm pajform
Den förgräddade pajdegen och green chili, hjärtat i tacopaj!

  • 4dl Vetemjöl
  • 2tsk Bakpulver
  • 50g Smör
  • 1½dl mjölk
  • ½tsk Salt
  • 1 burk Green Chili
  • 2-3 skivade Tomater
  • 1 hackad Gul lök
  • 500g Köttfärs
  • 1 påse Taco-kryddmix
  • 2 klyftor Vitlök
  • Salt & Peppar
  • 1dl Vatten
  • ev. 1tsk Sambal Oelek
  • 2dl Creme Fraich
  • 4msk Majonnäs
  • 2dl Riven ost

 Starta ugnen på 200°C. Blanda vetemjöl med bakpulver och salt tillsätt mjukt smör och blanda ner mjölken och arbeta ihop till en slät deg, degkrokar på elvisp funkar jättebra. Ta en pajform som är ca 28cm i diameter. Smörj den med olja och lägg i degen (som inte behöver "vila" likt vanlig pajdeg) och tryck ut den jämt mot och uppför kanterna på formen, sticker det upp nått när du är nöjd så skär med kniv längst formkanten. Har din pajform väldigt raka kanter kan det vara bra att vika till remsor av aluminiumfolie som funkar som stöd för kanterna under förgräddningen. Nagga degen med en gaffel och grädda i ugnen ca 8 minuter till den börjat få lite färg. Stek under tiden lök, vitlök och köttfärs, rör om så inte köttfärsen klumpar sig, när det är brynt blanda i kryddor och vatten och låt koka ihop ett par minuter. Plocka ut pajskalet ur ugnen! Blanda creme fraich, majonnäs och ost i en liten bunke. Stryk ut Green Chili i botten i pajskalet, lägg skivade tomater på det, på med köttfärsen och sen ostblandningen på toppen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter om köttfärsen var varm, lägg annars till ca 10 minuter. Lägg på en aluminiumfolie om pajen får för mycket färg på toppen. Servera som tårtbitar med en enkel sallad och nått gott att dricka till!
Jag råkade lägga i lite fel ordning,funkade det också!
Men köttfärsen näst överst är nog bättre
Färdiggräddat
Serverat och klart, svårt att sleva upp en fin bit när pajen är nygjord!
Jag misstog mig och la ingredienserna i lite fel ordning, med chilin i botten under tomater och köttfärs kommer nog smaken fram lite mer. Den går givetvis jättebra att laga i fyrkantiga formar eller till och med långpanna! På Bruksgården brukade dom göra pajerna i förväg för att sen värma dom före servering, på så sätt håller dom ihop mer och det blir därför lättare att servera i snygga bitar. På bilden är den första ur formen och den är givetvis alltid svår att lägga upp snyggt, dessutom var jag väldigt hungrig! Jag gillar denna paj mycket och jag rekommenderar den varmt!
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar