söndag 1 januari 2012

Inlagda gurkstavar, bästa tillbehöret?

Ni kanske funderar vem som lägger in gurka hemma? Varför ska man göra det? Jag tycker att något som utmärker en bra måltid ute är dom inlagda gurkstavarna man ofta får till, ett grymt tillbehör till det mesta. Både goda i sig själv men även något som bryter smaken så man får samma upplevelse som i första tuggan om och om igen! Pickles är ju tämligen litet här i Sverige men det här är totalt jävla lysande. Det är enkelt, billigt, håller länge och känns riktigt lyxigt! Så vad väntar vi på?

Inlagda Gurkstavar
Vardagslyx, dom sista bitarna som var kvar.
Måste göra mer!

  • 1kg Frilandsgurkor, Vanlig gurka funkar men inte lika bra
  • 6dl Vatten
  • 2dl Ättikssprit 12%
  • 1½dl Socker
  • 1msk Gula Senapsfrön
  • Ett par Glasburkar

Koka upp allt utom gurkorna, låt puttra ett par minuter och låt sen svalna under lock. Medan det kallnar, ta fram ett par lite större glasburkar, se till att dom är rena och fräscha och har lock som passar. Tvätta och skär av ändarna på gurkorna och dela in i ca 10 cm långa bitar och klyv sedan dessa i kvartar. Lägg gurkstavarna i burkarna, häll på lag ända upp och på med lock. Förvara svalt, gurkorna är ätklara på ett par dagar men dom håller länge, gurkorna på bilden är ca 4 månader gamla och jättegoda! Självklart ska man se till att det hålls rent i burken, så fiska upp gurkorna med en ren gaffel när det är dags. Serveras till det mesta, grymt till stekt kött, hamburgare, rostbiff osv! Jag gillar dom här... och dom brukar ta slut på tallriken snabbare än jag förväntar mig! Givetvis kan man även skära gurkan i skivor om man föredrar det, men det gör inte jag!
Det här borde du testa!
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar