Ribollita är en av mina absoluta favoritsoppor, och den är perfekt studentmat med sitt låga pris, även om det är gott nog att passa alla. Perfekt en regnig höstdag, eller varför inte mitt i en regnig sommar.
Ribbolita 4-6 portioner
- 2 röda lökar, hackade
- 2 stjälkar selleri, hackade
- 3 morötter, hackade
- ½ dl god olivolja
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 300g grovhackad svartkål/mangold/kirskål
- 400g krossade tomater
- ½-1 tsk chiliflakes
- 1 tsk örtsalt ex: Herbamare
- En torr parmesankant, om du har
- 1 tsk timjan
- 1 tsk rosmarin
- 2 lagerblad
- 1 liter buljong, recept nedan
- 6 dl kokta vita bönor
- 4 skivor ljust bröd i tärningar, grovt riven parmesan och lite yoghurt till servering

Börja med att koka buljongen, se nedan. Lägg sedan lök, selleri, morot och olivolja i din sopp-gryta och stek 10 minuter till det känns mjukt, utan att det tar så mycket färg. Tillsätt resterande ingredienser, förutom bönor, bröd och riven parmesan. Blanda om och låt puttra under lock i 45 minuter. Smaka av med salt och peppar, fiska upp ostkanten om du satte i den, tillsätt bönorna och servera med brödtärningar, riven parmesan och lite yoghurt som tillbehör.
En enkel grönsaksbuljong
- 1 morot, grovhackad
- 1 gul lök, grovhackad
- 3 stjälkar selleri, grovhackad
- 1msk god olivolja
- 1 liter vatten
Lägg de hackade grönsakerna i en gryta och häll på vattnet, låt koka minst 30 minuter men gärna 2 timmar, sila bort grönsakerna som nu har släppt all sin smak, kvar får du buljongen till soppan.
Jag hoppas det smakar!
Jag hoppas det smakar!
Det ser gott ut! Jag ska prova det!
SvaraRaderaNu har jag provat laga detta.
SvaraRadera(fast jag tog buljongtärningar i stället för att koka egen buljong)
Mycket uppskattat av både mig och Erik.