fredag 10 februari 2012

Skrädmjölslimpa med surdeg och linfrö

Mitt favoritbröd måste nog vara en enkelt limpa med skrädmjöl, kruskakli och linfrö, och nu när jag bakar den med surdeg blir den ännu bättre! Skrädmjöl är alltså rostad och mald havre, går även att göra nått liknande själv genom att rosta havregryn i ugnen på 225°C och röra om då och då till dom börjar ta färg, tar ca 10 minuter. För att sen låta kallna och köra med stavmixer, luktar ljuvligt och ger otroligt mycket smak till brödet! Har du ingen surdeg så misströsta inte för du kan även baka brödet på en Poolish. En gammal polsk teknik där man helt enkelt blandar 150g vatten med 2g färsk jäst, och sen blandar i 150g mjöl, låt jäsa i rumstemperatur ca 4 timmar. Detta för att låta mjölet svälla och få extra smak! 
Passa på att sätta en surdegsgrund när du ändå är igång så är den redo till när brödet är slut!

Havrebröd med surdeg, 2 limpor, 1 dygn

Middagsttid, Fördeg
Mata din surdeg eller sätt en Poolish, se ovan. Låt stå framme ca 4 timmar under lock.

Kvällstid, Gör degen
En 4L låda från Biltema med lock för endast 16.80 kr passar perfekt i kylen!
  • Fördegen du gjorde tidigare
  • 6g färsk Jäst
  • 400g kallt Vatten
  • 100g (~1½dl) Skrädmjöl
  • 40g (~1/½dl) Kruskakli
  • 460g (~7.5dl) Vetemjöl Special
  • 1msk Salt
  • ½dl Linfrö
  • 1msk rumsvarmt Smör/Norrgott

Häll över surdegen i en stor bunke, spara ca en dl om det är surdeg. Smula ner jäst, häll på vatten och rör om så det löser sig, tillsätt mjölet och knåda ordentligt i 8 minuter i maskin på låg hastighet eller dubbelt så länge för hand. Tillsätt salt, smör och linfrö och fortsätt knåda på högre hastighet i 5 minuter till. Testa ta lite deg mellan fingrarna och dra ut, klarar degen att bilda ett tunt lager som inte brister så är den färidgknådad, brister det lätt så knåda mer för att bilda mer glutentrådar! Dom bildas bättre utan salt och fett, därför tillsätter man det sent i knådningen. Lägg över degen i en lätt oljad plastlåda eller skål med lock, lådan på bilden är 4L. Låt degen vila i kylen över natten, ta gärna fram degen en timme före du bakar ut dom, senast kvällen efter.

Nästa dag, Utbakning och gräddning

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela i två, forma två spända limpor genom att dra in kanten av degen in mot mitten och trycka fast den, gör detta sicksack längst limporna, detta för att dom inte ska flyta ut när dom gräddar. Lägg upp på en bakduk du har mjölat med skrädmjöl och lite havregryn med skarven uppåt. Dra upp bakduken mellan limporna så dom får stöd av varandra och lägg på utkanten något under bakduken som stöd, exempelvis avsågat kvastskaft, ihoprullade tidningar eller en bok. Detta för att degen ska jäsa uppåt. Mjöla lätt på översidan och låt jäsa under bakduk i två timmar.

Starta ugnen på 250°C i god tid med baksten eller plåt inne.
Mjöla översidan av bröden lite extra och vänd upp ett i taget på brödspade eller förslagsvis skärbräda med bakplåtspapper. Nu med skarven neråt så snittar du bröden med ett rakblad, brytpladskniv eller väldigt vass kniv i ett par snitt i 45° på toppen.


Skjuts in i ugnen! Direkt på baksten eller bakplåtspapper på het plåt, jag skjuter in båda samtidigt. Spruta rikligt med vatten  med blomspruta på bakstenen bredvid bröden för att få fin ånga i ugnen. På plåt kan du istället sätta en liten form i botten av ugnen. Sänk värmen till 200°C efter 5 minuter, baka totalt ca 30 minuter, prova med termometer (96°) eller provsticka. Låt kallna på galler utan
bakduk för att få en härligt krispig yta!

Förvara gärna med snittytan neråt mot bänk eller skärbräda i plast så torkar det inte, ställ en papperspåse över. Med plastpåse blir ytan mjuk och lite trist, men kan vara bra att sätta det man inte äter upp samma eller dagen efter i plastpåse, eventuellt i frysen.



Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Råsurdegsgrund: Morgon
    Degen: Kväll+nattjäsning
    Baka ut+ gräddning: Morgon

    SvaraRadera
  2. Jag har just testsmakat, mycket gott! Lät det jäsa i mina jäskorgar, vackra bröd, härlig smak! Tack för receptet!

    SvaraRadera