söndag 7 april 2013

Frölanders Frestelse - en riktigt god tårta som är fri från gluten

En trevlig tårta jag är uppvuxen med är Frölanders Frestelse. En enkel tårta på mandelmarängbotten, vaniljkräm, grädde och lite choklad. Det kan verka simpelt men den är otroligt god. Dessutom går den jämt ut på äggen, går att förbereda dagen före och är naturligt fri från gluten. Jag har ingen mandelkvarn så jag köpte mandelmjöl, som faktiskt var billigare än hel mandel.
Här har du dessutom ett grymt recept på vaniljkräm som är fruktansvärt god.

Frölanders Frestelse
Mandelmarängbotten
  • 4 Äggvitor
  • 100g mald Mandel
  • 1.25 dl Socker
Vaniljkräm
  • 4 Äggulor
  • 1dl Grädde
  • 1dl Socker
  • 75g Smör
  • 2tsk vaniljsocker
Garnering
  • 1dl Grädde, vispad
  • Mörk choklad
Mandelmarängbotten
Värm ugnen till 175C. Skilj äggvitor och äggulor i olika skålar på valfritt sätt,  jag brukar knäcka ägget i ena handen och låter vitan rinna mellan fingrarna. Vispa äggvitor till hårt skum i en ren skål, vänd försiktigt ner mandelmjöl och socker. Smörj och bröa en form med löstagbar botten (eller en vanlig form klädd med bakplåtspapper), häll ut smeten i den och jämna till, grädda i mitten av ugnen i 15 minuter till den fått lite färg och låt sen svalna.

Vaniljkräm 
Vispa äggulor och grädde lite lätt, häll över i en liten gryta och tillsätt socker och smör. Värm försiktigt under omrörning till smöret smällt och såsen börjar tjockna, låt den inte koka. 95C är tillräckligt, värmer du för mycket kan det gryna sig, kokar det så är det defenitivt färdigt. Häll direkt ner såsen i en skål med lock, blanda i vaniljen och låt svalna ordentligt under lock. Det är viktigt så såsen tjocknar och inte rinner.

Montering och garnering
Flytta försiktigt över botten på ett tårtfat, sprid ut vaniljkrämen ovanpå men lämna 1cm kant av botten synlig. Toppa med vispad grädde men lämna 1cm vaniljkräm synlig. Riv mörk choklad över, eller smält choklad och ringla över. Eller varför inte smälta choklad, pensla ut på bakplåtspapper och låta svalna så du får tunna chokladskivor att ställa på.
Jag vill inte dölja botten och vaniljsåsen under grädde, för då ser det ut som vilken tårta som helst, och det är det inte!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar