måndag 21 november 2011

Kardemummabullar med vanilj i centrum. Fria från kanel!

Jag tror att alla gillar bullar, innerst inne om inte annat. Själv är jag inget jättestort fan av kanelbullar utan föredrar kardemumma, gärna med vanilj i mitten! Men svårt är det inte, utan något som alla klarar av! Det är så fint att ha i frysen! Såhär gör jag när jag bakar bullar, och dom blir väldigt goda!

Kardemummabullar med vanilj, 24 stycken. 
Mortla kardemumma själv, det blir godare än färdigmalt!
How to make the dough and the baking in English!
  • 5dl Mjölk
  • 1 paket (50g) Röd Jäst för söta degar
  • 100g+100g Smör
  • 2msk+1dl Socker
  • 1tsk+2msk Mortlad Kardemumma
  • 1tsk Salt
  • 780g / 13 dl Vetemjöl Special
  • 2tsk Vaniljsocker
  • 1st Ägg + Pärlsocker

 Smält 100g smör i en kastrull, häll på mjölk, 2msk socker, 1tsk kardemumma och salt, värm till det är 37°C (dvs snarare pissljummet än fingervarmt). Smula jästen i en stor bunke och häll över vätskan, rör om så jästen löser sig. Häll på det mesta mjölet och arbeta in mjölet eftersom, gärna med elvisp och degkrokar, 5 minuter med maskin, minst 10 minuter för hand. Ju mer du knådar, desto bättre blir bullarna, degen ska bli seg och bara lite kladdig. Låt jäsa under plastfolie minst en timme, mer skadar inte. Ta fram resten av smöret, kardemumman och sockret i tid. Tryck ihop degen och lägg ut den på ett mjölat bakbord, arbeta för hand och med mjölad kavel för att bilda en rektangel som är ca 20-40 cm hög (beroende på hur stora bullar du vill ha), ganska tunn och så bred den blir, ingen mening att göra i två omgångar bara man har plats att kavla. Se till att den inte fastnar under genom rulla upp degen på kaveln och mjöla under om det behövs. Smöra hela degen förutom 2 cm längst upp, gärna med undersidan av en sked. Strö ut socker i önskad mängd, och strö ut kardemumma på hela degen förutom 10 cm i underkant. På den undre remsan strör vi ut vaniljsockret. För att sen rulla degen löst nerifrån och upp till en lång korv, kläm ihop skarven ordentligt. Skiva i ca 25mm tjocka skivor och för över till plåtar med bakplåtspapper, lägg dom med ett par cm mellanrum, dom jäser ganska mycket. För mig blir det 2 plåtar med 12 bullar vardera, blir rullen ojämn försök ha dom mindre bullarna på ena plåten och dom större på den andra för jämnare gräddning! Starta ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa under bakduk/plast ca 30 minuter. Rör ihop ett ägg och pensla tunt på bullarna samt strö på lite pärlsocker före gräddning. Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter till dom fått fin färg! Låt kallna på galler under bakduk, njut av ett par bullar medan dom är rykande varma, frys in det du inte ska ha samma dag så fort det har kallnat!

Miljoner små vänner som får degen att växa!
Försök strö ut kardemumman så jämt som möjligt, ser värre ut än det är på bilden!
Vanilj i mitten är en trevlig överaskning!
Såhär tight lägger jag bullarna, då fastnar dom precis i varandra!
Bakduk släpper ut fukten så inte bullarna blir blöta, men bara lagom så bullarna blir mjuka.
Färdigbakat och välförtjänt fika med nybakta bullar och mjölk!
Gluten är proteinet i vete som gör degen mjuk och smidig, det är därför glutenfritt bröd blir smuligt och torkar snabbt. Vetemjöl Special innehåller mer gluten än vanligt vetemjöl, det både kostar och behöver knådas lite mer men det är det absolut värt för resultatet blir mycket bättre och luftigare! Min bunke är på 3 liter och det jäser som ni ser över i den om man har bra mjöl och knådar ordentligt. Jäser det inte? Gissningsvis var något för kallt, jäsning utvecklar värme i sig men behöver lite värme för att komma igång snabbt, har du inte tid så låt det stå lite varmt en stund så kommer det nog igång! Har man ingen bunke som är stor nog går det jättebra att låta det jäsa direkt på bakbordet bara man täcker degen så den inte torkar!

Dom här bullarna blev som synes rätt stora men det är mest luft. Dom räcker nog bara länge nog för att det ska bli lagom att baka lussekatter. Ska se till att baka lussekatter i tid så jag hinner få upp det här innan det är dags för sång, dumstrut och pinne!
Baka med kärlek, knåda ordentligt.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar