söndag 30 oktober 2011

Ett formbröd värt namnet!

Om man som jag äter mycket bröd och bakar nästan allt själv så är det ju bra med ett bröd som är lätt att baka och gott att äta. Ett alternativ till den klassiska fillimpan som bakas med fil, bikarbonat och mycket sirap. En deg utvecklar smak under jäsning, något man inte får av kemiska jäsmedel typ bakpulver. Ännu mer smak utvecklas om den får jäsa svalt under lång tid, så kylskåpet över natten funkar utmärkt! Dessutom får brödet längre hållbarhet jämfört med ett som är bakat med mycket jäst och kort jästid! Jag har bakat detta bröd många gånger och det rekommenderas!Blev ju bra det här!
En limpa i 1.75l form
  • 10g Färsk Jäst 
  • 500g Vatten
  • 10g Salt
  • 10g Rumsvarmt Smör
  • 25g Kruskakli
  • 300g Fullkornsdinkelmjöl ~5dl
  • 360g Vetemjöl Special ~6dl
  • ½dl krossat Linfrö eller Russin
Börja på dagen, smula jästen i en bunke, häll på vatten, rör om. Arbeta ner mjölet, salt, smör till det är blandat, har du nötter eller dylikt i blandar du försiktigt i det när allt är blandat. Sätt plastfolie eller lock över bunken och låt stå framme minst 6 timmar.
 Smörj brödformen med matfett och häll i degen. Dra över plastfolie och låt jäsa 90 minuter om du vill baka direkt, men vill du ha bröd till frukost: låt degen jäsa i formen i kylen över natten under plastfolie, tag då fram den igen senast när du startar ugnen. 

Starta ugnen på 250°C, ställ en liten ugnsfast eller rostfri form i botten och sätt gallret långt ner i ugnen. När du ska grädda, häll en kopp varmt vatten i formen i botten och ställ in brödformen på gallret, dra ner värmen till 200°C direkt, grädda i ca 45 minuter, har du en stektermometer är det lätt att kolla om den är varmare än 96°C i mitten! Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna med eller utan handduk beroende på om du vill ha ett mjukt eller frasigt skal. Ät gärna nybakt!

Bäst att ta ut brödet när man testar, skorpan blir hård!
Inte riktigt färdigt, nån minut till!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar