tisdag 1 november 2011

Ugnsbakad Aubergine med feta, persilja och vitlök.

Aubergine har aldrig riktigt varit aktuellt i min matlagning, men så hittade jag ett recept som verkade intressant, och numera är det en personlig favorit, definitivt något att bjuda på en date på, i alla fall om man inte är rädd för vitlök! :)

Ugnsrostad Aubergine 1 person
  • 1st Aubergine i önskad storlek
  • 50g Fetaost
  • 2st klyftor Vitlök
  • 0.5dl  hackad Persilja
  • 2msk Olivolja
  • Havssalt
  • Svartpeppar

Starta ugnen på grill. Skär auberginen med ett snitt genom skalet runt toppen och 4 snitt ner till andra änden som delar skalet i 4 lika delar.  Lägg på ett ugnssäkert fat och ställ in i ugnen, grilla 20 minuter och vänd ett kvarts varv var femte minut ungefär. Under tiden hackar du persilja och vitlöksklyftor, blanda med olivolja salt och peppar i en liten skål. Smula fetaosten. När auberginen är lite mosig i konsistensen är den perfekt, ta ut den och låt den svalna 2 minuter. Skala auberginen genom att dra av skalet, det lossnar lätt, skär av den kryssade änden lite om det behövs. Dela auberginen i två men låt stjälk-änden sitta ihop, lägg på en tallrik och fyll med persilje-röran underst och fetaosten på, ringla lite extra olivolja på toppen. Servera snarast.

Köket luktar ljuvligt om man gör röran av färsk persilja.
Färdigbakad, nu börjar det roliga!
Kanske inte ser så aptitligt ut, men vänta bara!
Och riktig fetaost på får och getmjölk är dessutom naturligt laktosfri!
Välfylld med fetaost, makalöst gott!
Här tillsammans med en god chorizo jag ville smaka

En aubergine innehåller förhållandevis lite näring och mättar därför inte så mycket, men detta är en grym förrätt. Men med exempelvis hemgjord klyftpotatis och Entrecôte blir detta en kunglig måltid! Det bör gå att baka auberginen utan grill också om ugnen används till annat samtidigt.

Detta recept rekommenderas varmt!
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar