söndag 15 januari 2012

Pizzadeg med Durum

Att ha en degbunke i kylen ger mig en känsla av möjligheter. För plötsligt är det så enkelt att baka nånting, vare sig det är pizza, pitabröd, frukostfrallor eller stort tunnbröd till en kebabrulle, vad det blir handlar ju bara om hur man bakar ut degen, och den är inte svår att göra! Jag gillar durumvetemjöl, det innehåller mycket protein som ger god spänst, frasigt skal och fin färg, både på bröd och pasta. Receptet funkar även utmärkt utan, byt ut mot vetemjöl om du vill det.

Durumdeg till två pizzor, en långpanna eller fyra stora pitabröd
Efter ett dygn i kylen. :)

  • 260g (2.6dl) Kallt eller Ljummet vatten
  • 8g färsk Jäst
  • 2tsk Salt
  • 300g (ca 5dl) Vetemjöl Special
  • 90g (ca 1½dl) Durumvetemjöl

Smula degen i en bunke på minst 2 liter. Häll på salt och vattnet; ljummet om du har bråttom, rör om lite snabbt och tillsätt sedan allt mjöl , blanda ihop allt till du har en jämn deg, du behöver inte knåda ännu. Låt degen vila en timme. Knåda sen genom att sträcka ut och vika degen ett antal gånger. Såhär knådar jag, men såhär här verkar effektivare. När degen är stark och inte längre vill flyta ut är den färdig, går på bara nån minut tack vare vilotiden. Täck över med plast eller lock (inte med bakduk för då torkar ytan), låt jäsa minst en timme i rumstemperatur. Degen du inte använder direkt håller i kylskåp en eller ett par dar. Ta gärna fram degen ur kylen en timme i förväg så blir den smidigare.
Lycka till!

1 kommentar:

  1. ICA Kniven har ingen jävlar durumvetemlöl!Oh well, next time! :)

    SvaraRadera