söndag 13 november 2011

Pytt i panna, hemgjord. Vad annars?

Hemgjord pytt i panna, ja, men varför måste den kallas hemgjord? Klart den är hemgjord, men för många är pytt i panna det man får i skolan eller köper i frysdisken, och ska verkligen det få vara standarden? Absolut inte! Pytt i panna är enkelt att laga, otroligt gott och dessutom rätt billigt! Pytt i panna är en väldigt svensk maträtt och det är något vi ska vara stolta över! Jamie Oliver gillar pytt!  

Pytt i panna, 4 portioner?
Ett ägg på toppen kröner verket!

  • 7 Potatisar
  • 3 Morötter
  • 1 Palsternacka
  • 1 Gul lök
  • 1msk Smör
  • 400gram rökt skinka (Ojämna skivor!)
  • 150gram bacon
  • 1 tsk Salt 
  • 1msk Senap, gärna Skånsk
  • Svartpeppar, Vitpeppar

 Skala potatisen först, den tar längst tid att steka, hacka i oregelbundna bitar och fräs i en stor stekpanna/stekgryta med smör, salt och vitpeppar, skala och hacka resten i önskad storlek och lägg i eftersom. Dra ner värmen och lägg gärna på ett lock och låt puttra i 10-15 minuter. Hacka skinkan och bacon och lägg i pannan med det andra, krydda med nymald svartpeppar och senap och dra upp värmen och låt puttra under lock till potatisen är mjuk, hur länge det tar beror lite på potatisen och storleken på bitarna. Smaka av med salt och svartpeppar, men kom ihåg att köttet redan är salt. Servera en rejäl portion medan det är rykande varmt, lägg upp lite inlagda rödbetor och gör en liten grop i toppen och knäck ett ägg på toppen. Det ger både en stilig servering och när man rör ihop det för att äta blir det rysligt gott och krämigt!

Det går även att knäcka äggen rakt i pytten i pannan om man föredrar det, men blir nog svårare med förvaring och eventuella matlådor då! För matlåda kan man ta med ett rått ägg, pytten erbjuder en mjuk förpackning så det inte går sönder, ta ut ägget innan det ställs i micron bara. :)

Angående skinkan, så använder jag nästan alltid "ojämna skivor" till sånt här, ändarna av den rökta skinka som säljs skivad, men i bit. Jättegod och funkar perfekt till sallad, pizza, pytt, makaronipudding, ostsås och så vidare! Brukar köpa den för 47 kronor kilot, billigare än kassler men SÅ MYCKET GODARE!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar