söndag 15 januari 2012

Pitabröd, fyll med vad du vill!

Nog för att tacos är gott, men det är ju trots allt mycket hel och halvfabrikat med köpt sås, färdiga kryddblandningar och bröd förpackat i skyddande atmosfär. Inte för att det är nått fel med det,  men förtjänar inte en fredagkväll något hemlagat? Eller varför inte hembakat? Att baka pitabröd är mycket enklare än man kan tro, det är otroligt gott och får vilken måltid som helst att kännas lyxig! Degen går att förbereda redan dagen innan. Baka inte fler än du behöver, dom torkar snabbt. Bättre att spara deg och baka igen till resterna! Jag gräddar mina pitabröd på min baksten, finns för 199 kronor på Cervera, rekommenderas. Pitabröd hör väl egentligen inte till 'tacokulturen' i centralamerika utan kommer snarare från mellanöstern, men det bryr jag mig inte om!

Pitabröd 4 stora eller 6 lite mindre.
Fint uppblåsta fickor av ett tunt skal av smidig deg.
Dessa är bakade på baksten, men på plåt funkar jättebra!

  • 1st Pizzadeg
  • Vetemjöl
  • Kavel
  • Degskrapa

Starta ugnen på 250°C. Torka bakbordet rent och torrt, tvätta händerna, ta gärna på ett förkläde för den rätta känslan. Mjöla bakbordet, skrapa ut degen, knåda lite och forma till en liten limpa. Dela degen i fyra eller sex bitar, jag föredrar lite större bröd som man sen fyller så mycket man själv önskar. Blir dom för små är det lätt att det blir trångt, kom ihåg att dom krymper i sidled när dom blåser upp sig. Rulla klumparna till fina bollar utan större skarvar, kavla ut till lite avlånga kakor ca 8mm tjocka så dom fortfarande "är lite mjuka". Se till att dom kavlas ut jämt, använder man fingrarna är det lätt att man trycker ihop nått ställe så det sen sitter ihop och inte kan blåsas upp under gräddning. Degen ska alltså inte naggas utan ha en så jämn yta som möjlig. Gräddas direkt efter utbakning, hinner dom börja jäsa igen på plåten så kavla ner igen före gräddning. Grädda ca 4-5 minuter antingen på plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen eller på en baksten om du har en sån! Har allt gått rätt kommer du se hur dom blåser upp sig till fina fickor i ugnen, ta ut dom precis när dom börjar få färg och linda direkt in i en bakduk så dom håller sig mjuka och inte spricker! Ät medan dom är varma och fyll med exempelvis tacos, kyckling-å-tsatsiki, chili con carne eller en het röra från öst! Försök att inte fylla för mycket ;)
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar