tisdag 6 december 2011

En hel flock Lussekatter!

Lussebullar känns ju minst sagt som något väldigt svenskt, bortsett från att det är otroligt gott! Så jag tänkte, varför inte bjuda in lite couchsurfers på lite traditionellt lussebullbak? Couchsurfing är inte bara en community för att hitta nånstans att bo när man är på resande fot, utan även ett sätt att hitta vänner och aktiviteter både hemma och på bortaplan. Sagt och gjort, jag skapade ett event och det droppade in folk till vi var 10 st.. 10 st i min lilla lägenhet, men det gick rätt bra! Några jag kände sen innan, några inte. Det blev ett stort recept för det går så jämt ut med förpackningarna, men det går lätt att halvera!

Lussekatter, 64st eller ca 4 längder
  • 1L Mjölk
  • 500g Kesella
  • 200g Smör
  • 2dl Socker
  • 100g Söt-Jäst (2 paket)
  • 2 gram (4 paket) Saffran
  • 2 kg (1 påse) Vetemjöl Special
  • 1 nypa Kardemumma
  • 2dl Russin, 1-2 Ägg
  • En bunke på minst 6 liter

 Mortla saffran, kardemumma med lite av sockret för att få ut mesta möjliga smak och färg. Smält smöret, tillsätt mjölk, kesella, socker och saffransblandningen, värm till det är 37 grader (Pissljummet, dvs varmare än "fingervarmt"). Ta från värmen, smula i jästen och rör om, blanda i det mesta av mjölet och arbeta med maskin om du vill bespara dig mödan. Knåda ordentligt! MINST 10 minuter med maskin, det dubbla för hand. Min elvisp med degkrokar funkade utmärkt som vanligt! Degen ska vara kladdig men inte lös, ta inte för mycket mjöl. Täck över med löst sittande plast och låt jäsa en timme ungefär.

Smidigt med rostfri degbunke!
Ska det bli lussekatter så tvätta händerna, ta upp degen på ett mjölat bord och dela den i två, lägg ena halvan i bunken och täck över, andra halvan delar du först i åtta (dela på "mitten" 3 gånger), dessa delar du sen i 4 och så stora blir bullarna. Dessa 32 bullar får plats på 3 plåtar. Ta en av degklumparna, mjöla den lite och rulla den rund mellan händerna, rulla redan ut den till en ca 25 cm lång korv mot bordet, flytta över till plåt med bakplåtspapper och skruva in ändarna åt olika håll, som ett S, rulla in båda ändarna till dom möts i mitten. Tryck ner ett russin i vardera ände och föredela bullarna på en plåt i taget så dom inte trängs, dom jäser mycket! Låt jäsa ganska varmt nära spisen under bakduk ca 30 minuter. Starta ugnen på 250°C i god tid. Knäck ett ägg  i ett glas, rör om och ta bort hinnorna med en gaffel. Pensla lite ägg jämt på bullarna alldeles före gräddning

Grädda plåtarna i samma ordning som dom bakades ut i, ca 5 minuter till bullarna får fin färg, lägg bullarna på ett galler på ett svalare ställe än ovanpå spisen och lägg en bakduk över och låt dom svalna. Passa på att äta några riktigt nybakta med ett glas mjölk!

Samma sak med andra halvan degen, om du inte vill göra saffranslängder! Degen går även att baka ut på samma sätt som vanliga bullar! Fyll med mandelmassa istället för kardemumma.


Bakar jag världens största muffin?!

Vill du göra längder så kavla ut deg till en rektangel ca 30*40 cm stor, smöra med rumsvarmt smör, riv mandelmassa och strö socker över. (Har du marsipan behövs inget socker) Vik ihop till en liten limpa, snitta ett v-mönster med en sax och låt jäsa under bakduk ca 20-30 minuter, sänk värmen på ugnen till 200°C och grädda ca 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk! Jag skivar mina före jag fryser dom.


Blivande Saffranslängd
Färdig saffranslängd, snittade lite slarvigt.
Även ovana händer kan baka lussekatter!
På det stora hela ett riktigt lyckat bak! Svårt att hinna både baka, ta bilder och vara social. Men hoppas jag har kunnat fånga det viktigaste. :) Bakar man ensam är nog halva receptet lagom!

Lycka till! Glad Lucia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar