Det är ett smakrikt och frasigt kex med smak av rostade frön som passar till det mesta. Men som jag nämnde i posten om järn så är fröer och kärnor ett utmärkt sätt att få i sig järn, men de innehåller även mycket andra nyttiga mineralämnen, nyttigt fett, och kostfiber!
Kostfiber är ofta förbisett och kanske lite "tråkigt", men faktum är att kostfiber inte bara gör gott i magen, det sänker även halterna av de dåliga blodfetterna, och även om inte bevisen är kliniska så pekar mycket på att bristen av fiber i vår diet är ett av de större diet-problemen idag.
Fröknäcke, 1 plåt
![]() |
Eftermiddagsfika |
10 min arbete, 1 timme väntan
- 1 dl Solrosfrön
- 1 dl Pumpakärnor
- ½ dl Sesamfrön
- ½ dl krossade Linfrön
- ¾ dl Maizena majsstärkelse
- 2 krm Salt
- ½ dl Rapsolja
- 1½dl kokande Vatten
- 1 ark Bakplåtspapper
Sätt ugnen på 150°C och varmluft om du har möjlighet till det.
Blanda alla ingredienser förutom det kokande vattnet i en skål. Häll på vattnet och rör om, låt stå och dra ca 3 minuter till det har tjocknat. Ta en plåt med bakplåtspapper och häll ut smeten på den, använd en slickepott för att tunna ut smeten så den är ungefär ett frö tjockt, den kommer täcka nästan hela plåten. Grädda sedan mitt i ugnen i ungefär 60 minuter, eller ca 45 minuter om du har varmluftsugn. Det är färdigt när färgen börjar bli gyllenbrun och brödet känns torrt och frasigt. Då bör den även ha lossnat från bakplåtspappret. Låt det gärna svalna direkt på ett galler.
Kexen bryts i lagom stora bitar och förvaras i rumstemperatur, precis som knäckebröd.
Avnjuts som det är, eller kanske med brieost och paprika som på bilden ovan.
Jag hoppas du testar detta recept, säg gärna till hur det har gått i så fall, antingen i en kommentar här, eller skriv direkt till mig på twitter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar