Såhär lagom inför midsommar bestämde
jag mig för att leta upp ett redigt midsommarbröd att baka! Till
slut hittade jag ett i boken Bröd av Jan Hedh, ett bröd med
färskpotatis, dill och gräslök. Det här är lite annorlunda.
Istället för att äta vilken formfranska som helst så tänk på
brödet som lite mer än bara en farkost för ditt pålägg, utan
snarare att brödet i sig är en stor del av smakupplevelsen, precis
som det förtjänar att vara! Jag tvekade lite på receptet när jag
testade det och tog lite mindre mjöl, det straffade sig med en lite
för lös deg, så följ receptet. Använd våg för bästa resultat, chansa inte med
decilitermått. Enligt receptet tar det ca 6 timmar att baka, men låt dig inte skrämmas av det. Skippa fördeg om du har ont om tid, men resultatet inte lika bra utan. Detta är ett gott bröd med karaktär som borde passa utmärkt till allt som hör sommaren till!
- 300g Vetesurdeg / Poolish
- 350g Ljummet Vatten
- 25g Färsk Jäst
- 750g Vetemjöl Special (ca 12.5dl)
- 50g Smör
- 20g Salt (En dryg matsked)
- 500g tvättad kokt Färskpotatis
- 25g hackad Gräslök (1dl)
- 25g hackad Dill (1dl)
Surdeg:
Mata din surdeg med 150g vetemjöl och 150g vatten. Poolish:
Blanda 150g vatten med 3g jäst och 150g vetemjöl. Låt
stå framme 3-4 timmar.
Ta 300g av surdegen eller hela din Poolish i en stor bunke, smula ner jästen, häll på vattnet och blanda ordentligt. Tillsätt mjölet och arbeta degen på låg hastighet i 10 minuter i maskin, tillsätt sen salt och en skiva smör och knåda degen på lite högre hastighet i 5 minuter till. Kom ihåg att degen kommer bli lite lösare när du sätter i potatisen. När degen känns smidig, när den är kladdig men inte fastnar är den färdigknådad. Testa om du kan dra ut degen till en tunn hinna mellan händerna, brister den lätt så knåda mer! Skär potatisen i små kuber (men lämna eventuellt 2 st för dekoration) och blanda ner försiktigt tillsammans med dill och gräslök. Låt degen jäsa minst 1 timme, gärna 2 i rumstemperatur eller låt jäsa i en (ca 4 liter) oljad bunke eller plastlåda med lock i kylen över natten, brödet både blir godare och dessutom tycker jag det är ganska praktiskt att baka ut det direkt på morgonen. (Jag tycker det är svårt att få bra resultat genom att baka ut på kvällen, jäsa i kylen över natten och grädda direkt på morgonen.)
Ta 300g av surdegen eller hela din Poolish i en stor bunke, smula ner jästen, häll på vattnet och blanda ordentligt. Tillsätt mjölet och arbeta degen på låg hastighet i 10 minuter i maskin, tillsätt sen salt och en skiva smör och knåda degen på lite högre hastighet i 5 minuter till. Kom ihåg att degen kommer bli lite lösare när du sätter i potatisen. När degen känns smidig, när den är kladdig men inte fastnar är den färdigknådad. Testa om du kan dra ut degen till en tunn hinna mellan händerna, brister den lätt så knåda mer! Skär potatisen i små kuber (men lämna eventuellt 2 st för dekoration) och blanda ner försiktigt tillsammans med dill och gräslök. Låt degen jäsa minst 1 timme, gärna 2 i rumstemperatur eller låt jäsa i en (ca 4 liter) oljad bunke eller plastlåda med lock i kylen över natten, brödet både blir godare och dessutom tycker jag det är ganska praktiskt att baka ut det direkt på morgonen. (Jag tycker det är svårt att få bra resultat genom att baka ut på kvällen, jäsa i kylen över natten och grädda direkt på morgonen.)
Ta fram deg,
degskrapa, mjöl, bakduk och jäskorgar om du har, annars går det
bra att lägga på en mjölad bakduk med stöd på sidorna såhär.
Mjöla bakbordet, häll ut degen, tryck ut liften och dela den i två
bitar. Forma två spända limpor genom att trycka ut degen till en
rektangel och rulla den från kortsidan riktigt tight och tryck fast
den eftersom. Kläm ihop skarven ordentlgit, gärna genom att rulla
degen mot dig och vinkla händerna neråt. Mjöla jäskorg eller
bakduk och lägg dom båda limporna med skarven uppåt, mjöla uppe
på och lägg en bakduk över. Låt jäsa 60 minuter. Starta ugnen
med baksten eller plåt inne på 250° i god tid. När brödet har
jäst färdigt, ställ in ugnsfast form eller plåt i botten av ugnen
med en kopp vatten på för att det ska ånga ordentligt. Mjöla
ovansidan av brödet om det behövs, vänd upp dom på en brödspade
eller skärbräda så att andra sidan pekar uppåt, ta ett rakblad
och lägg ett snitt över hela limpans längd. Dekorera eventuellt
med skivad potatis uppe på. Skjuts in i ugnen! Sänk värmen till
200°C efter 15 minuter då du även öppnar för att vädra ut fukt
för att få mer färg. Grädda totalt ca 35 minuter, kontrollera med
en stektermometer för att va säker, vid 96°C i mitten är brödet
färdigt! Låt svalna galler
och ha en trevlig midsommar! :)
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar