fredag 15 juni 2012

Nubbesallad

Med tiden har det gått upp för mig att alla inte vet vad en Nubbesallad är.. denna klassiska rätt som i mitt hjärta har en självklar plats på bordet både till midsommar, jul och påsk. Otroligt gott på macka och det blir snabbt en matig frukost av det som blir över för den är bara godare till dagen efter. Den ganska karaktäristiska smaken av matjesill rundas av med gräddfil, dill och potatis. Funkar även utmärkt att göra en 'Sillatårta' med, då varvar man polarkaka och nubbesallad, med lite sallad, ägg, tomat och dill på toppen, vanlig sommarmat hos min mormor ute i Haparanda skärgård. Receptet kommer från restaurang Bruksgården där min kära mor jobbade många år. Tyvärr är den nedlagd men recepten lever vidare!

Nubbesallad 1.5L 

  • 1.5 dl Gräddfil
  • 1.5 dl Majonnäs
  • 0.6 dl Kaviar (typ Kalles)
  • ½ dl hackad Dill
  • 1 burk á 200g Matjesill
  • 6 Potatisar eller ca 12 Färskpotatisar, kokta
  • 3 Hårdkokta Ägg
  • 1 Rödlök
  • 1 Pujolök

Ta en bunke på ca 2 liter som får plats i kylen, gärna med lock. Blanda Gräddfil, Majonnäs, Kaviar och Dill i bunken ordentligt. Skala eller borsta och skär Potatis och Ägg små bitar så inte ett lager på en macka blir för tjockt Hacka Purjolök och Rödlök fint, dela Matjesillen i smala strimlor och spara lite av lagen den ligger i. Blanda ner alltsammans förutom lagen i bunken. Smaka av, behövs mer salt så använder du lagen från sillen. Nubbesalladen blir bara godare om den får stå svalt över natten, så den görs med fördel dagen före den ska användas.

Serveras på macka!
Glad Midsommar!

2 kommentarer:

  1. Ser riktigt trevligt ut! Glad sommar.

    SvaraRadera
  2. Kanongott! :) Nubbesalladen passade jättefint till årets midsommarknytis och jag fick många positiva kommentarer. Kommer absolut göra detta igen! :)

    SvaraRadera