måndag 17 september 2012

Blomkålsoppa med Ädelost

Såhär på höstkanten tycker jag det är roligt att laga god mat av sässongens bästa grönsaker. Blomkål är en av dom som ofta glöms. Blomkålsoppa är  fantastiskt gott och en snutt mögelost rundar av smaken perfekt och får denna lättlagade soppa att kännas riktigt exklusiv. Blomkål är inte särskilt näringsrikt därför är soppan ganska lätt, perfekt som förrätt. Jag har aldrig varit mycket för helt slätmixad mat utan låter det gärna vara kvar ett par små buketter blomkål och mögelosten i bitar som en glad överaskning. Köp gärna buljongtärningar utan smakförstärkare, exempelvis från Bong eller Kung Markatta.

Blomkålsoppa med mögelost 4 portioner
  • 1st Blomkålshuvud
  • ca 4dl Vatten
  • 1tsk Salt
  • 1st hackad Gul Lök
  • 1dl Crème fraîche eller Grädde
  • 2dl Mjölk
  • 1st Buljongtärning
  • 1msk Maizena
  • ½dl hackad Persilja
  • En skvätt Citronjuice
  • 1dl Mögelost i tärningar

Ansa och dela blomkålen i små buketter, täck knappt med vatten i en kastrull och tillsätt saltet, koka upp och låt sjuda till blomkålen är mjuk, ca 5 minuter. Fräs gärna löken separat så länge. Ta upp ett par fina bitar blomkål och mixa resten ganska slätt med stavmixer, blanda ner blomkålen, lök, CF/Grädde, mjölk och buljongtärning. Låt koka ett par minuter under omrörning. Rör ut maizenan i lite vatten separat, rör sen ner i soppan och låt koka ytterligare en minut. Tag från värmen och blanda ner persilja, hälften av mögelosten och smaka av med citronjuice och eventuellt lite salt. Toppa med lite mögelost och persilja. Servera som förrätt eller tillsammans med gott ett bröd som lättare huvudrätt.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar