torsdag 13 september 2012

Falafel

Falafel är kikärtsbiffar från mellanöstern, dom är inte svåra att göra och dom här blir riktigt goda att äta bara som dom är. Dessutom är det riktigt billigt, väldigt nyttigt och oerhört klimatvänligt. Dom görs på okokta men blötlagda kikärtor, detta både för textur men även för att dom ska hålla ihop vid tillagning. Är ärtorna kokta behövs typ ägg eller sojamjöl och då är det inte riktigt falafel längre. Jag kan varmt rekommendera att mala kikärtor i köttkvarn, det är effektivt och ger ett både jämt och varierbart resultat, jag kör med 4mm skiva, men det går bra med matberedare också. Det är smidigt att göra biffar av ett helt paket kikärtor i taget och frysa in. Mängden sambal kan verka stor men kom ihåg att det blir ganska mycket. Det blir inte överdrivet starkt utan bara väldigt gott! Sambal finns att köpa på 375g burk istället för dom vanliga pyttesmå. Det är inte svårt att fritera utan fritös, var bara noggrann och använd gärna termometer för att hålla koll på temperaturen som bör ligga omkring 160°C, där en bit vitt bröd blir ljyllenbrun på ca en minut. Två saker att tänka på är du måste ha ett passande lock tillgängligt och skölj aldrig vatten ner i het olja då det kan stötkoka och skvätta våldsamt.

Falafel ca 8 portioner
 • 500g Kikärtor (torra) 
 • 3msk Sambal Oelek
 • 6 klyftor Vitlök
 • 1msk Koriander
 • 1msk Spiskummin
 • 1msk Paprikapulver
 • 1msk Salt
 • 2dl krossade Linfrön
 • 1dl hackad Persilja
 • ca 5dl Olja för fritering samt stekpanna med lock.
Lägg kikärtorna i blöt minst 12 timmar i en stor bunke före du börjar, byt gärna vatten nån gång under tiden, skölj av ordentligt när det är dags. Mal eller mixa kikärtorna till en jämn men inte slät konsistens. Skala och hacka vitlök och tillsätt med kryddor och linfrö i kikärtorna, blanda ordentligt, tillsätt persilja sist. 

Hetta upp 1 cm olja i en stor stekpanna som har ett passande lock. Forma falafeln eftersom, jag använder två matskedar jag pressar mot varandra för att få små platta biffar. Lägg ner biffarna i oljan försiktigt, gärna i ett mönster du kommer ihåg så du kan vända dom i samma ordning som du la i dom. Fritera ca 1 minut per sida till gyllenbrun färg. Lägg sedan ner falafeln i ett durkslag att droppa av, gärna med hålslev. När allt är färdigt så har du ett drygt kilo falafel att äta i pitabröd, rulle, till ris eller strips, på macka eller bara som den är. Ps: Enkel passande sås: hälften yoghurt, hälften majonnäs, bostongurka, lite salt och citron.
Lycka till!

2 kommentarer:

 1. tack för bra recept! mina blev jättelyckade! ett hett tips är att fritera i kokosolja istället för i frityrolja, luktar inte alls lika mycket =)

  SvaraRadera
 2. Tack snälla för tipset!! Vi har börjat köra med att alla barn i familjen (är 19 men nästan barn då) ska turas om att göra en maträtt varje lördag och då gjorde jag efter ditt recept och ALLA älskade de!! Såsen du rekommenderade också :) Allt blev perfekt. Så tacktacktack!

  SvaraRadera