fredag 17 augusti 2012

Blåbärsglass med glassmaskin

Såhär i blåbärstider i slutet av sommaren passar det väl alldeles utmärkt att göra lite blåbärsglass? Det är inte svårt och det är otroligt gott! Skopade precis upp kulan på bilden direkt från frysen, bra glass behöver inte tina för att det inte ska kännas som man gör inbrott i glasslådan. För mig är glassmaskin ett måste om man vill ha lyckat resultat, utan är risken överhängande att du ska få en stelfrusen isklump som bara avskräcker fler försök på glassmakandets ädla konst. Min glassmaskin kostade 249 kr på Jula och den funkar fint. Blåbär innehåller mycket vatten så dom blir stenhårda nerfrusna, jag rekommenderar inte att ha några hela direkt i glassen, dessutom så tunnar dom ut glassmeten ganska mycket så det kanske inte blir riktigt lika krämigt som annan glass. Kanske går det att göra glass med blåbärssylt istället, jag har inte testat, minska i så fall mängden socker.

Blåbärsglass ca 1L 
  • 1 Ägg
  • 1dl Strösocker
  • 1dl Mjölk
  • 1tsk Vaniljsocker
  • 250g Blåbär, gärna frysta
  • 3dl Vispgrädde
  • 2tsk pressad Citron
Se till att skål eller frysblock till glassmaskinen är ordentligt nerfrusna, tar ofta minst 12 timmar.

Ta fram frusna blåbär och låt dom tina lite. Vispa ägg, vaniljsocker och socker luftigt i en bunke, blanda ner mjölk. Mixa ner blåbär i smeten ganska slätt med stavmixer eller dylikt. Vispa grädden ganska hårt separat, blanda alltsammans i en av bunkarna, rör ner lite pressad citron. Häll hela smeten ner i din glassmaskin och starta den direkt så det inte riskerar att frysa i botten, kör den ca 15-20 minuter till du har en mjukglasslik massa, du märker när den slutar tjockna. Du kan servera glassen direkt men den blir mer glass-lik om du fryser ner den i en bra plastlåda ett par timmar. Skopa med blöt glasskopa för att göra riktigt snygga kulor vid servering, garnera gärna med ett par blåbär, gärna lite mer tinade än på bilden! Glassen tjänar inte på att lagras i frysen.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar