torsdag 4 december 2014

Chili sin carne, en smakrik chili utan kött.

För mig handlar en chili con carne om chilin, därför är det inte särskilt svårt att göra en god chili utan kött. Det sägs att chipotle länge var en hemlighet som exporterades från mellanamerika, de sålde den gärna men avslöjade inte hur den producerades. Denna smakbomb är en förhållandevis stark chili som torkas under rökning i flera dagar, vilket resulterar i en chili som inte bara är stark utan även otroligt smakrik. Brieosten på toppen är svår att beskriva för den som inte har testat, den är mild och len men bryter ändå av den heta smaken av chilin på ett underbart sätt.
Kokar du bönorna själv så är det här riktigt billig, god och näringsriktig mat.

Chili sin carne, 4 portioner

Du behöver 40 minuter och
  • 2 gula lökar, grovhackade 
  • 1st chipotlechili, urkärnad och mortlad.
  • 3 vitköksklyftor, hackade
  • 500g krossade tomater
  • 3dl vatten
  • 2 tsk sambal oelek
  • ½ dl röda linser
  • 2 tsk örtsalt
  • 6 dl blandade kokta bönor eller kikärtor
  • 1 st grön paprika i strimlor
  • Svartpeppar från kvarn
  • Brieost & ett gott färskt ljust bröd
Fräs löken i rapsolja i 5 minuter utan att den tar färg, tillsätt chipitle och vitlök, rör om och fräs en minut till. Tillsätt krossade tomater, vatten, sambal och röda linser, låt koka under lock i 20 minuter till linserna har kokat sönder. Tillsätt örtsalt, nymald svartpeppar och de bönor du tycker om, jag använder gärna svarta bönor, kidneybönor och kikärtor, låt koka 5 minuter till. Tillsätt paprikan och smaka av. Servera med ett gott bröd i grova bitar och skivad brieost lagd på chilin så den smälter.

Jag hoppas det smakar.
Vänliga hälsningar
Tomas, den @Vassaste_kniven på twitter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar