Köttsoppa! Något jag alltid har sett fram mot när jag var liten, särskilt köttsoppa med klimp.. Men det är väl inte så konstigt egentligen? För klimp är ju palt i lite mindre storlek... och jag gillar palt! Köttsoppa är inte svårt eller dyrt att göra, men däremot otroligt gott! Man kan tro det tar tid, men så farligt är det inte. Ska man skära nått i småbitar rekommenderar jag att skiva, stava och hacka, gäller både kött och grönsaker. En vass kniv där inget fastnar rekommenderas!
Köttsoppa 6 portioner
- 1kg Högrev
- ½ Purjolök
- 3 Lagerblad
- 2tsk Salt
- 1 liten Kålrot
- 1 bit Rotselleri
- 1 Palsternacka
- 2 Potatisar
- 2 Morötter
- 1 listen bit Vitkål
- Dill, Persilja, Nymald Svartpeppar
- Ev fond / buljongpulver
- 2dl Vetemjöl, Salt & Vatten.
Man fräser köttet för att få godare buljong |
Lägg i lagerblad och häll på kokande vatten så det täcker. Låt puttra med lock på glänt, se upp så det inte kokar över. Skala, skiva, stava och hacka rotfrukterna i små fina bitar, lägg gärna i en liten skål/durkslag eftersom. När soppan har fått koka ca 20 minuter, ta upp fettbitarna och tillsätt dom hackade grönsakerna tillsammans med dill, persilja och svartpeppar. Låt koka ytterligare 10 minuter. Börja göra klimpen så länge, blanda ca 2 dl mjöl med en tsk salt och blanda i tillräckligt med vatten för att det ska bli en lös deg, ungefär konsistens risgrynsgröt. Koka upp vatten till en andra kastrull och klicka i degen med en rågad matsked åt gången, två skedar som du doppar i vattnet gör det enkelt att hantera utan att söla, låt koka lungt ca 10 minuter. Smaka av både morot och kött så det är färdigt, tillsätt mer vatten och smaka av buljonen med salt, peppar och eventuell fond eller buljongpulver. Tillsätt klimp och sleva upp i tallrikar i god tid så det hinner svalna!
Lagom kladdig klimpdeg |
Serverat i ny tallrik! Avsedd för pasta och chili osv. Men soppa får gå bra för den här gången! |
Lycka till!
Du är så redigt huslig Tomas! Jag bli imponerad och känner mig lite oföretagsam i jämförelse. Men snyggt!
SvaraRaderaI stället för klimp kam man (hen) ta en näve makaroner i soppan!
SvaraRaderaHehe det skulle jag nog inte riktigt rekommendera då pastan blir väldigt läskig efter bara nån timme :)
RaderaDen blir bara godare och liksom förenar sig med buljongen, får hen gäster så lägg i en näve till!
RaderaTack snälla - ÄNTLIGEN ett recept på klimp UTAN ägg! Som jag letat och funderat.
SvaraRadera/Christina