onsdag 25 april 2012

Knutna Kardemummabullar

Jag tror att alla gillar bullar, innerst inne om inte annat. Själv är jag inget jättestort fan av kanelbullar utan föredrar kardemumma, gärna med vanilj i mitten! Men svårt är det inte, utan något som alla klarar av! Det är så fint att ha i frysen! Såhär gör jag när jag bakar bullar, och dom blir väldigt goda!

Kardemummaknyten med vanilj, ca 25 stycken. 
How to make the dough and the baking in English!
 • 5dl kall eller ljummen Mjölk
 • ½ paket (25g) Röd Jäst för söta degar
 • 100g mjukt Smör
 • 2msk Socker
 • 1tsk Mortlad Kardemumma
 • 1tsk Salt
 • 780g / 13 dl Vetemjöl
 • 100g Smör, 50g Socker, Kardemumma och Vaniljsocker till utbakning
 • Pärlsocker
 • Sockerlag dvs ½dl Vatten ½dl Socker  som kokas ihop så det löser sig


Smula jästen i en bunke, häll på mjölk (ljummen om du vill jäsa kort, kall om du jäser över natten), socker och kardemumma, blanda till jästen löser sig. Blanda sen ner det mjuka smöret och mjölet, arbeta i maskin på låg hastighet i 10 minuter, tillsätt saltet och arbeta på lite högre hastighet i ytterligare 5 minuter. Degen är färdig när den känns stark och du kan dra ut den tunn utan att den går sönder. Låt jäsa i en ca 4L låda eller bunke i kylen över natten, eller låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till den är tunn och fyrkantig med så raka sidor som möjligt, ungefär 40*60cm stor. Smöra och sockra halva degen på längstled, sikta ut kardemumma över sockret och sikta lite vaniljsocker i en rand mitt på degen. Vik sen degen över fyllningen och tryck ihop skarven. Kavla ut degen lite tunnare till en jämn rektangel, skär den sedan i 25mm breda remsor, går lättast med pizzaslicer.

Ta en remsa i taget, vrid den till en lång medsols spiral, lägg sedan ner den till i en motrols spiral med den vikta änden i mitten och skarven tryckt in under på en plåt med bakplåtspapper. Vrider man åt samma håll båda gångerna så vrider den upp sig :) Gjorde en en liten video som visar hur jag menar.

 Lägg dom med minst 30mm mellanrum och låt jäsa under bakduk ca 45 minuter innan gräddning, borde bli tre plåtar och kom ihåg att grädda plåtarna i samma ordning som du bakade ut dom. Starta ugnen på 250°C i god tid. Precis innan gräddning så sprayar du bullarna lätt med vatten och garnerar med pärlsocker. Vatten för att sockret ska fastna men även för att bullarna ska kunna expandera mer i ugnen, samt få en blank fin yta. Grädda i 5-6 minuter mitt i ugnen till dom får en gyllende färg, förbered nästa plåt under tiden.

Direkt efter gräddning så penslar du bullarna med sockerlag och låter kallna under bakduk, detta ger bullarna extra hållbarhet, dessutom får dom en fin glans och det är så dom gör i bagerier! Låt bullarna svalna i lugn och ro under bakduk. När dom har kallnat så frys gärna ner det du inte äter samma dag.


Baka med kärlek, knåda ordentligt.
Lycka till!

2 kommentarer:

 1. Tänker på att göra dessa för "Swedish Days" nästa vecka. Min stad i Nebraska, firar USA sin svenska härkomst en gång per år, eftersom de flesta nybyggare var från Sverige. Alla företag draperad med svenska flaggor för veckan, vilket är lite roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va kul att höra! :) Ta gärna nån bild och skriv till mig på twitter! :)

   Radera