söndag 6 mars 2016

Matinspiration, hur hittar man den?

Det är svårt att vara kreativ när man är hungrig. När man inget planerat har och det är ont om tid,  är det så lätt råka laga det gamla vanliga. Men med lite goda vanor blir det mycket lättare att laga den mat man vill äta.


Framförhållning en bra början.

Kokböcker på trägolv.
Ta fram en lista över vilka rätter ni vill äta, kolla recept & skriv en inköpslista innan ni handlar. Låt planeringen ta tid, ha en nästa-veckas-mat-lista på kylen.
Håll planerna ganska öppna, tänk på att vissa råvaror har kort hållbarhet, och det kan vara bra att kompletteringshandla senare. 
Köp gärna nån extra grönsak som ser fin ut, även enkla sidorätter kan piffa upp det mesta.

Avdramatistera näringsinnehållet
Du får inte bristsjukdomar så länge du äter varierat, varje måltid behöver inte vara näringsbalanserad, fokusera på helheten istället. Våga tänka nytt.

Inspirationskällor


Matsidor
  • Ekolådans receptsamling. En grönsaksprenumeration som har låtit olika kockar skicka bra recept till grönsakerna varje vecka i flera år nu, en guldgruva trots att den saknar bilder. Kategorin "tips" är jättebra för att hitta smårätter och enkla tillbehör att göra av den grönsak man har.
    Jag kan rekommendera att prenumerera på deras grönsaker!
  • Här på vassaste knivens matblogg!
  • Tidningars matsidor, ex DN Mat & Dryck
Nya perspektiv i Hunger
Youtubetips
Kokbokstips

Hitta dina favoritbutiker! 
Det blir roligare med bra råvaror. Även i Luleå kan vi hitta lokala ägg & grönsaker, färsk fisk & musslor, bagerivetemjöl, surdegsbröd osv. Men inte i en enda butik, såklart.
Besök invandrar-butiker, utbudet är helt annorlunda än i en vanlig butik.


Hitta en bra mattidning.
Jag gillar magasinet Hunger som djupdyker in i alla möjliga matfrågor och har bra recept från gästkockar, en systertidning till magasinet Filter.

Använd ditt bibliotek
Massor av böcker och mattidningar, ofta är de villiga att köpa in det som efterfrågas.

Skapa en egen samling!
  • Middagslista! Skriv en egen lista över mat du har lagat och tyckt om, så formar du din egen inspirationslista för framtiden, här finns den middagslista vi skrev ett tag 
  • Samla recept. På papper eller digitalt.
  • Köp bra kokböcker för att hitta nya rätter. Våga göra markeringar, justeringar & stjärnor i kanten för att hitta tillbaks.
Det ska vara kul att laga mat, planera in den mat du ser fram mot att äta.
Det blir lättare med ordning i köket. :)

Kom gärna med egma tips i en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar