torsdag 3 mars 2016

Majonnäs, ett enkelt grundrecept.


En god majonnäs är inget man köper, det är något man gör själv. För hemgjord är betydligt godare än den som säljs, den kan göras av dina favoritingredienser och dessutom blir den hemgjorda billigare nästan oavsett vilka ingredienser du använder. Jag gillar Garants ekologiska rapsolja för 25 kr litern. Sen jag började göra majonnäs själv har jag insett hur mångsidigt det är, jag kan varmt rekommendera majo på macka istället för smör (Jag byter nog aldrig tillbaks!). Majonnäs är dessutom miljövänligt i förhållande till mejeriprodukter. För halv sats: använd 2 äggulor och hälften av resten.

Majonnäs ca 1.2 liter
3 äggulor
3 msk vitvinsvinäger
3 msk dijonsenap
1 liter rapsolja
salt efter smak

Se till att alla ingredienser håller samma temperatur.

Kort sagt: Blanda allt utom olja och salt, tillsätt rapsoljan i smal stråle under konstant vispning.

Mer utförligt: Blanda äggulor, vinäger och dijonsenap, gärna med elvisp. Häll försiktigt i ett par droppar rapsolja i taget medan du vispar kraftigt, När emulsionen väl kommit igång så häller du ner rapsoljan i en smal stråle medan du vispar konstant, 1 liter raps tar ca 5-10 minuter att göra. Se till att det blandas om väl och sluta hälla om du ser att det börjar spricka men fortsätt vispa till det försvinner. Om majonnäsen blir hårdare än du vill ha den kan du späda den med nån matsked vatten i smal stråle på slutet. Smaka av med lite salt. För mycket senap? Ta lite mer vinäger.

Majonnäsen förvaras med fördel i en stor burk som förråd och en mindre för användning, som fylls på eftersom, för bästa hållbarhet.

Mitt recept baserat på såsbibeln Myllymäkis bok Såser, som såklart rekommenderas. Med god hygien håller majonnäs en månad i kylen utan problem, så gör en rejäl sats när du ändå är igång.

Bonus: Vad gör man av alla äggvitor?

 • Maränger
  Små, stora eller marängbottnar. Smaksättning ex: chokladspån, lakritspulver, mandelspån
 • Panering!
  Vatemjöl, ägg & salt, ströbröd/panko/couscous.
 • Omelett!
   Ta ett extra ägg så den blir gul. Riv i en god ost istället för typ mjölk, blir mycket godare så.
 • Frys in
  Använd till ovanstående vid behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar