söndag 5 oktober 2014

Ny baksten i polerad granit


Jag köpte en gång en billig baksten för 200 kr, rund och keramisk, ca 12mm tjock, den användes i nästan 2 år och får väl säga ha fyllt sitt syfte med allt som har bakats på den. Men vid närmare eftertanke så gick den mitt itu efter bara nån månad, när den till slut kasserades var den i 5 delar. Inte för att jag har tappat den, utan för att den spruckit när jag har bakat på den.

Därför köpte jag för ungefär en månad sen en rejäl baksten i polerad granit från Lyckasmedmat.se, vilket kändes som den bästa dealen jag kunde hitta.


Den är 3 cm tjock och 30 x 40 cm stor, vikt på ca 11 kg. Vilken skillnad det är från den gamla keramiska bakstenen! Pizzabotten är krispigare än nånsin och får en otroligt vacker färg på undersidan. Ovansidan är polerad och lätt att hålla ren. Dessutom har den ett vackert mönster, och den ena stenen är ju inte den andra lik.

Jag är grymt nöjd med köpet.

Men om vi börjar från början, varför behöver man en baksten egentligen?

Syftet med en baksten är att få värme underifrån, jag tar en pizza som exempel. Vad är den största skillnaden på en pizza från en pizzeria och en hembakad som är utkavlad på en kall plåt? Svaret är enkelt, botten på den hembakta är mjuk och fyllningen är torr. På pizzeriapizzan så är botten förhoppningsvis krispig och fyllningen är saftig, om inte; byt pizzeria.

Men varför?
Jo, när hemmapizzan på en plåt sätts in i ugnen så är det luften i ugnen som ska värma upp plåten som ska värma upp pizzabotten för att grädda den. Luft leder värme extremt dåligt. Därför kommer pizzan behöva gräddas mycket längre för att botten över huvud taget ska bli färdig, under tiden blir fyllningen torr och tråkig.

I pizzerians ugn så ligger pizzan direkt på en stenskiva i botten av ugnen. Värmen leds ca 70 gånger effektivare genom sten än genom luft. Botten av pizzan kommer därför bli färdig mycket snabbare och värmen kommer främst underifrån. Eftersom det inte behöver gräddas lika länge så kommer inte heller fyllningen torka ut lika mycket. Därför blir botten frasig och fyllningen saftig.

Detta är effekten du uppnår genom att sätta in baksten i din ugn. Botten blir både färdig och frasig medan fyllningen förblir saftig.

Rödbetor, oliver, soltorkade tomater och gorgonzola. Vilken pizzeria erbjuder detta?
När man sen har bakat en del pizzor hemma och det går bättre och bättre, så blir det plötsligt svårt att bli nöjd på kvarterets pizzeria. Ofta för att många pizzerior helt enkelt använder ingredienser av kass kvalitet. Ost gjord av rapsolja, "skinka" som är typ hälften kött, osv.
Men hemma har man ju på precis vad man vill!

En favorit här hemma är pizza med kokt skivad rödbeta och bitar av en god mögelost, i vårt fall gorgonzola piccante eller roquefort. Till det gärna en enkel coleslaw med äpple, och en bra veteöl (Schneider Wiezze) att dricka till för att göra måltiden komplett.

Detta är dessutom bra mycket billigare än att köpa en pizza för 75 kronor på pizzerian, så din baksten har snart betalat sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar