måndag 13 augusti 2012

Inlagda Oliver & Vitlöksklyftor

Här har du ett grymt tillbehör som är grymt gott i sig men passar till nästan allt. Men visst låter det dumt? Lägga in oliver, dom är väl redan inlagda? Ja, i en saltlag, men en vinegrette är så mycket godare, dessutom bra att ringla över en sallad. Dessutom så underlättar en inläggning att hantera oliver i konserv, som kalamata som ju är dom godaste. I andra matkulturer kan man äta oliver som mellanmål, bara oliver, så gott kan det va! Gröna och Svarta oliver kommer från samma växt, bara att dom gröna är omogna, ofta är billiga svarta oliver gröna och har fått bada i lut för att svartna, köp  Receptet hittade jag i 'Det Vegetariska Köket' som tyvärr verkar va slutsåld. Se även How it's made: Olives!

Inlagda Oliver & Vitlöksklyftor 15min gärna 2 dagar marinering.
  • 2 burkar Kalamataoliver med eller utan kärna
  • 2 stora Vitlökar
  • 1 Chilifrukt
  • 1 kvist Rosmarin
  • 2 dl Olivolja
  • 1 dl Vitvinsvinäger
  • 1 ren Glasburk med lock, ca 0.75L
Börja med vitlöken, bryt isär klyftorna, koka upp med vatten i en kastrull och koka 2 minuter, spola med kallt vatten så blir det lätt att helt enkelt klämma ut klyftan ur skalet, lägg åt sidan. Häll av oliverna, dela chilin grovt, skölj rosmarinen & blanda olivolja samt vitvinsvinäger i en bunke, varva alltsammans i glasburken, sätt på locket och förvara i kylen. Vinegretten kommer skikta sig med tiden men det gör inget, blanda vid behov. Syltad vitlök är mild men smaka så du är säker. Du kan även marinera fetaost eller soltorkade tomater, tomaterna bör dock kokas precis som vitlöken.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar