måndag 9 juli 2012

Grovt Rambröd med råg skållad i kaffe


Det här är mitt nya favoritbröd! Ett riktigt kaffebröd! ;) Det kräver lite utrustning men det är riktigt enkelt att baka, utan svåra moment. Resultatet blir ett otroligt mustigt luftigt bröd med djup arom. Dom tätt ställda lite knubbiga limporna blir otroligt saftiga, höga och goda! För bröd är ju mer än bara en farkost för pålägget! Men att baka bröd i en ram? Vad ska det va bra för? Jo... Föreställ dig en kladdkaka, lite mer färdig runt kanten än i mitten. Just för att värmen leds in genom formen. Den här formen är istället gjord av trä som isolerar runt sidorna, och bröden gräddas istället jämt uppifrån och nerifrån. Min ram är i vanlig furu och 30*32cm stor invändigt och 10cm hög, ihopskruvad med metallvinklar, ser fin ut även efter 4 gräddningar, fukten som blir i ugnen när man gräddar bröd sparar ramen från värmen, men självklart måste du hålla det under uppsikt. Limporna är inte så stora men vill man baka färre får man helt enkelt bygga en mindre ram, min Kenwood 800W 6.7L hushållsassistent får kämpa lite för att knåda den här degen för den är både stor, kladdig och väldigt seg, men det går! Så är du tveksam på din assistents kapacitet: minska receptet. Originalrecept är från "Bröd från Brunkebergs Bageri", grym bok!

Grovt Rambröd med Råg skållad i Kaffe 4 limpor
  • 2.5dl hett Kaffe
  • 250g Krossad Råg
  • 250g Vetesurdeg
  • 600g ljummet Vatten
  • 50g Jäst
  • 150g Brun Farinsocker
  • 50g Mörk sirap
  • 800g Vetemjöl Special
  • 400g Fint Rågmjöl
  • 1.5msk Salt
På kvällen: Mata din surdeg med 125g Mjöl och 125g Vatten, (har du ingen surdeg, tillsätt även 3g jäst så har du en poolish). Ta en skål med lock, häll först i krossad råg, häll sen på med rykande hett kaffe, rör om och lägg på locket. Låt stå över natten, surdegen i kylen.

Nästa dag: Rör ut jäst, surdeg, brun farin och sirap i vatten, tillsätt mjölet och den skållade rågen, knåda på låg hastighet i 10 minuter, tillsätt saltet och knåda 5 minuter till. Degen ska bli kladdig, tillsätt inte mer mjöl. Låt jäsa minst en timme, dela degen i fyra. Platta ut biten, mjöla inte så mycket ovanpå, vik in ett hörn över mitten, vik sen in ett av dom "nya" hörnen på samma sätt, gör så varvet runt och kläm ihop skarven ordentligt. Mjöla och placera dom runda bullarna med skarven neråt i träramen på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 1½-2 timmar, starta ugnen på 250°C i god tid. Ställ in en ugnsfast form med en kopp vatten i botten av ugnen för att sen skjuta in bröden med ram å allt i mitten, sänk värmen i ugnen till 175°C direkt och vädra ut lite ånga efter 30 minuter. Grädda ca 70 minuter totalt, men kolla för med en termometer i mitten av brödet, vid 98°C är det färdigt! Låt kallna i ramen under bakduk och se till att njuta medan det är nybakt!


Lycka till!

1 kommentar: