torsdag 5 april 2012

Dinkellingonlimpa


Lingon är något jag tycker känns väldigt svenskt eller rent av norrländskt. Detta enkla bär som är mer syrligt än sött, som på naturlig väg har väldigt lång hållbarhet och dessutom tjocknar när det kokar. Detta bär som våra förfäder i norr kunde tacka för över 90% av sitt C-vitaminintag. Något som ju är väldigt viktigt! Blåbär är något som kom till våra skogar i norr relativt nyligt. Därför bestämde jag mig för att baka ett bröd med dinkel, surdeg och lingon. Inte bara för smakens skull utan även för den rätta känslan.. där varje skiva blir lite av ett konstverk!


Lingondinkel 2 limpor
 • 300g Vetesurdeg / Poolish
 • 350g Ljummet Vatten
 • 8g Färsk Jäst
 • 300g Vetemjöl Special
 • 300g Fullkornsdinkel
 • 15g / 1msk Salt
 • 20g Smör
 • ¾dl (1/3 cup) Lingon, gärna frysta
Surdeg: Mata din surdeg med 150g  vetemjöl och 150g vatten.
Poolish: Blanda 150g vatten med 3g jäst och 150g vetemjöl.
Låt stå framme 3-4 timmar.
  Ta 300g av surdegen eller hela din Poolish i en stor bunke, smula ner jästen, häll på vattnet och blanda ordentligt. Tillsätt mjölet och arbeta degen på låg hastighet i 10 minuter i maskin, tillsätt sen salt och en skiva smör och knåda degen på lite högre hastighet i 5 minuter till. När degen känns smidig, när den är kladdig men inte fastnar är den färdigknådad. Ta en liten bit deg som du drar ut till en tunn hinna mellan dina händer, brister den lätt så knåda mer. Detta är nyckeln till ett högt luftigt bröd. Blanda till sist försiktigt ner lingonen som gärna får vara frysta för att inte krossas så hela degen blir rosa. Låt degen jäsa 2 timmar i rumstemperatur eller gör som jag och låt jäsa i en (ca 4 liter) oljad bunke eller plastlåda med lock i kylen över natten, brödet både blir godare och dessutom tycker jag det är ganska praktiskt.

  Ta på förkläde och plocka fram degen, degskrapa, bakduk och två jäskorgar (har du inte jäskorgar, ta en bakduk och exempelvis kvastskaft eller rulldae tidningar under som stöd). Häll ut degen på lätt mjölat bakbord, dela i två, tryck ut båda till ca 20x15 cm rutor. Bra instruktion till hur man formar bröd! Rulla från kortsidan genom att vika bortre änden mot did, tryck fast kanten neråt och fortsätt trycka ner kanten så du får en spänd rulle, nyp sen ihop skarven rulla med händerna mot ändarna för att stänga skarvarna där till du har två limpor utan veck eller sprickor.  Låt jäsa i jäskorg eller på bakduk med stöd i 60-90 minuter under bakduk, starta ugnen på 250°C i god tid med en plåt eller rostfri form i botten och baksten eller plåt i mitten av ugnen. Vänd upp bröden på brödspade eller het plåt ett i taget, skär tre rejäla diagonala snitt, häll lite vatten på formen i botten av ugnen för fukten och skjutsa in bröden i ugnen! Baka ca 35-40 minuter. Vädra genom att öppna luckan ett par gånger mot slutet om du vill ha mer färg, minska värmen och sätt in en plåt över mot slutet om du vill ha mindre. Kontrollera gärna med termometer om brödet är färdigt, 96°C i mitten är målet! Låt svalna på galler och njut av varje skivas unika mönster när du sen skivar brödet. Ställ det på sen på snittytan så torkar den inte så snabbt. Ställ en papperspåse över för att bevara frasigt skal till nästa dag eller frys ner i plastpåse.
  Lycka till!

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar