söndag 7 januari 2018

Janssons frestelse

Svensk comfort food, som går lätt att göra, är lätt att handla för,och som går jämt ut med de flesta råvarorna, behöver inte saltas och är dessutom alldeles utmärkt till kvällsvickning eller matlådemat. Och nej, Janssons frestelse är inte bara julmat, precis som köttbullar inte är det.

Janssons frestelse, 6 portioner

  • 1 kg fast potatis
  • 1 st gul lök
  • 2 burkar Ansjovis á 125g
  • 2 dl vispgrädde
  • 6 klyftor vitlök
  • 100g riven Västerbottensost
  • ½dl Ströbröd
  • En skvätt olja
Starta ugnen på 175°C och varmluft. Skala potatisen, riv den grovt med ex. matberedare. Klyfta löken i båtar och stek dem mjuka i lite olja. Riv vitlöksklyftorna på ett fint vasst rivjärn, de behöver inte skalas.

Smörj en ugnsorm, blanda potatis lök, ansjovis med spad och hälften av osten i formen. Strö resterande ost och ströbröd ovanpå. Grädda ca 60 min i mitten av ugnen, vädra ut fukt ur ugnen med luckan och höj temperaturen om du vill ha mer färg.

Låt stå en stund och svalna före servering, servera gärna med en god sallad och en god öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar