onsdag 7 december 2011

Ett lass Lasagne

Med lite köttfärssås kvar från igår och inspiration från twitter så blev det Lasagne idag. Det är inte svårt att göra, och tar mig ungefär en timme att göra, men det mesta av det är bara väntan. Dessutom så är det ju en grymt god och lite festlig måltid! Jag har varit i italien ungefär 10 dagar totalt och har försökt varva in pasta mellan pizzorna. Men lasagne har jag gjort många gånger här hemma, vill ha den lite syrlig och rejält tjock, upp till kanten på formen! :)

Lasagne 6 portioner
  • 600g Nötfärs
  • 1 Gul Lök
  • 3 Vitlöksklyftor
  • 800 gram (2 burkar) Hela Skalade Tomater
  • 2msk Tomatpuré
  • 2msk Balsamvinäger
  • 2tsk Salt
  • 1tsk Socker
  • 1tsk torkad Basilika
  • Svartpeppar
  • 2msk smör
  • 4msk Vetemjöl
  • 7dl Mjölk
  • 2msk Smör
  • 100g (~3dl) Riven Lagrad Ost, typ Herrgård
  • Ca 350g Gröna Torkade Lasagneplattor
  • Färsk/Fryst Basilika
Hacka löken, fräs med fett i en stor stekpanna, tillsätt salt och köttfärs och rör så färsen inte klumpar sig, fräs ett par minuter och tillsätt tomater, tomatpuré, balsamvinäger och en nypa socker. Låt koka under lock minst 15 minuter, starta ugnen på 225°C och gör ostsåsen under tiden. I en liten kastull blandar du mjölet med en skvätt mjölk till en slät smet, tillsätt resten av  mjölken och smöret, får du fortfarande klumpar så kan stavmixer vara ett alternativ. Låt koka upp och puttra ett par tre minuter på svag värme under omrörning så såsen tjocknar. Den bränner ganska lätt vid men det är ingen panik, sila ner såsen en bägare eller skål i så fall. Blanda ner ¾ av den rivna osten och rör om och låt osten smälta. Ta locket från köttfärsåsen och låt puttra ett par minuter, mosa sönder tomaterna om det behövs, smaka av med salt, peppar och torkad basilika. Båda såserna klara, dags att bygga lasagne! Smörj en ugnsfast form ca 20*30cm stor. Börja med ostsås ta sen varannat lager lasagneplattor och varva mellan köttfärsås och ostsås, avsluta med köttfärssås, ostsås och riven ost! Grädda i nedre halvan av ugnen ca 20 minuter till den har fått fin färg och lasagneplattorna är mjuka, var såserna kalla så kommer längre tid behövas, ca 35-40 minuter. Låt svalna en liten stund, strö över hackad basilika och servera sen gärna med ruccolasallad och en syrlig vinegrette.
Ingen skam att sila
Smaklig måltid!

Redo för ugnen!

Efterlängtad lasagne!
Huvva va mätt man blir av sånt här, men oh så gott det är! Låt köttfärsåsen vara ganska blöt då lasagneplattorna suger upp ganska mycket vätska. Det går givetvis att även använda lite mozarellaost om man vill det. :) Mycket bloggande dom senaste dagarna, hopas det uppskattas! Brukar även göra en otroligt god vegetarisk lasagne, får se när den kommer upp här. :)
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar