torsdag 29 december 2011

Riktiga Frasvåfflor

Våfflor... Smaka på det ordet, väcker det inte stora minnen? Det har krönt många minnen från min barndom, senare har det fallit över i diskussioner om bakpulver mot jäst och till och med samarin för att få frasiga våfflor. Men det jag har lärt mig är att man behöver varken eller för att göra riktiga frasvåfflor, våfflor som man inte behöver verktyg för att dela. Luftiga och fruktansvärt goda bara som dom är, helt utan tillbehör. Receptet är skalat ner för att passa en liten förpackning grädde. Originalreceptet kommer från Laisalidens Restaurang där min kära mamma jobbade i mitten av 70talet, på den tiden då det var svårt att ta betalt för fika, så det var tvunget att vara något alldeles speciellt.. 

Riktiga Frasvåfflor, ca 7 st
Lagom tjock smet, grädden vispades med maskin.
Håller  i kylen en dag eller två.
Testa även annat mjöl hälften rågmjöl blev riktigt bra!

  • 2½dl Vispgrädde
  • 1¾dl Vetemjöl
  • 1dl Iskallt Vatten
  • ½tsk Salt
 Kyl vattnet med en isbit och vispa grädden ordentligt hårt i en skål, rör ner mjöl och det iskalla vattnet för hand till inga klumpar finns kvar. Smörj våffeljärnet före första våfflan och grädda med en ca ¾dl stor klick lite åt gångjärnsisdan till i våffeljärnet så trycks det jämt ut, smeten rinner ju inte! Lägg upp på galler eller direkt på 
tallrik för att ätas omedelbart.

Våfflorna blir lätta, luftiga, frasiga och vansinnigt goda!
Förstör inte frasiga våfflor genom att lägga dom på hög eller eller dränka i blöt sylt så det bara blir pannkaka kvar. Jag föredrar att koka blåbärsmarmelad istället för blåbärssylt av just denna anledning. Glassen på bilden är min alldeles egna Stracciatella och den var ett minst sagt kungligt tillbehör till våfflan med sina mörka chokladbitar som kommer som en glas överaskning varje gång! Våffeljärnet ställs med fördel på spisen på tidning/papper under och fläkten igång. Jag hoppas jag har lärt någon nått nytt! Stort tack till mamma för receptet!
Smaklig måltid!

fredag 23 december 2011

Syrlig Honungssenap

Egentligen är jag väldigt nybörjare på att göra senap, men det blev väldigt gott ändå! Det är förvånansvärt enkelt att göra, läser man recept ser man massa olika metoder, såhär gjorde jag min, men man får givetvis göra precis som man vill, det finns inga rätt och fel, och det här är mest tänkt som inspiration! Min blev precis som jag ville ha den. Med lite sting och syrlighet med lite sötma i bakgrunden, jag tänker mig en fusion av äppelmos och senap som väl måste bli det ultimata tillbehöret till julskinkan! Jag ska absolut göra senap igen, det är så simpelt och så gott!

Syrlig Honungssenap, ca 1dl.
Svårare är det inte!



  • 1 påse (26g) Brunt Senapsfrö
  • 1 påse (26g) Gult Senapsfrö
  • 2msk Vatten
  • 2msk Äppelcidervinäger
  • 2msk Rapsolja
  • 1msk Honung
  • 1msk Socker
  •  Mortel

Mortla senapsfrön, tillsätt i en liten kastrull tillsammns med resten av ingredienserna, blanda om och låt puttra ihop ett par minuter på låg värme. Häll upp på ren glasburk i lagom storlek och låt den mogna i kylen minst 2 dagar, den tjocknar lite.
Rita under tiden en fin etikett till burken!

Lycka till!

Hemrullade Köttbullar

Hemgjorda köttbullar är ju en höjdare, särskilt såhär till jul! Till julen kan man göra dom precis normalt, eller krydda lite extra med kryddpeppar. Köp bra köttfärs, inte den med 20% fett, står angivet på locket, och det är det värt, den med 10-12% blir både godare och krymper mindre när den tillagas. Med ett helt ägg blir smeten för lös, därför använder jag bara halva ägget. Med för lös smet blir inte köttbullarna runda. Traditionsenligt är julköttbullar lite mindre, men det är ju bara att göra som man vill!

Köttbullar, såhär många -->
  • 800g Nötfärs 10-12% Fett
  • 1.2dl Ströbröd
  • 3dl Hett vatten
  • 2tsk Buljongpulver/Fond
  • 1tsk Salt
  • 1tsk Soja
  • ½ Ägg
  • Rejält med svartpeppar

 Värm vattnet, mortla kryddor om dom inte är malda, mäta upp ströbröd, salt, soja, kryddor och tillsätt vattnet, låt stå och dra minst 5 minuter. Blanda i köttfärsen till en jämn smet, tillsätt äggvitan och blanda runt, smeten ska kännas ganska trög och se torr ut, annars är den för lös, tillsätt i så fall lite vetemjöl eller potatismjöl. Tvätta händerna och låt dom va blöta, blöt ner en ugnsplåt och rulla till små fina bollar, rulla allt på en gång så slipper du söla ner halva köket. Håll händerna blöta så fastnar inte smeten! Starta ugnen på 200 grader och bryn köttbullarna runtom på hög värme i en eller gärna två stekpannor på spisen, ta inte så många att köttbullarna måste trängas i pannan, då blir den för kall. När dom har fått lite färg och stekyta så lägg tillbaks köttbullarna på plåten och fortsätt så till allt är brynt! Ringla lite fett över plåten och skaka om så inget fastnar. In i ugnen ca 5-10 minuter för att köttbullarna både ska bli färdiglagade och få jämnare stekyta, när centrum antingen inte är röd eller är 70°C är dom färdiga. Servera varma med önskade tillbehör, eller kalla på macka! :)

Serverat med spaghetti för enkelhetens skull, supergott!
Man kan tro att det är jobbigt att rulla köttbullar men med en öl och god musik är det faktiskt rätt trevligt! Fryser man ner köttbullarna kan det va bra att se till att ha ganska platta paket så blir det lättare att ta fram så många man behöver när det är dags. :)
Lycka till!

tisdag 13 december 2011

Rostbiff/Tjälknöl, enklare än du tror!

Jag har alltid tyckt om rostbiff, särskilt lithells vi fick hem från mammas jobb ibland, den är bäst. Men för ett tag sen hittade jag billig kalvstek, en blev kvar och jag bestämde mig för att testa göra rostbiff av den. Frågade min kära mor om råd först. Recepten jag hittade är oerhört enkla, såhär gjorde jag min. Eftersom den var fryst klassas det nog som tjälknöl, eller nåstans mitt i mellan!

Rostbiff/Tjälknöl
  • 1-1.5kg fryst Kött, Exempelvis Kalvstek
  • 2tsk Salt
  • 2tsk Svartpeppar

 Starta ugnen på 125°C och ta bort både plast och eventuellt nät från köttet, spola i lite varmt vatten om nätet har fryst fast. Skär bort några hinnor om du tycker det behövs, salta och peppra runt hela och klappa fast det lite så det sitter kvar. In i ugnen på ett ugnssäkert fat ca 2-3 timmar beroende på storlek, vänd gärna köttbiten efter halva tiden för att få stekyta runt om. Var beredd att kolla innertemperatured med ugnstermometer för att vara säker på resultatet! Med 57°C blev min som ni ser fint rosa, precis som jag vill ha den, redan vid 60°C är den istället ganska grå, så pass på! Ta ut från ugnen när den är klar och låt kallna minst 15 minuter innan upp det du behöver,men låt den gärna kallna helt. Servera gärna med en hemgjord potatissallad eller på macka!
Servera med valfritt tillbehör!
En grymt lyxig måltid som är väl värd att längta efter! Det går även att medan köttet är varmt att bada i en mättad saltlösning, minst ca 4-6 timmar, saltningen blir då jämnare genom köttet. Här på bilden med min hemgjorda potatissallad och inlagd frilandsgurka! Recept på den kommer nog inom kort! Köttet håller att förvaras i kylen minst ett par dagar, kom ihåg att inte täcka en rostfri form med aluminiumfolie då det blir fula utfällningar, detta gäller alltid. Ingen aluminiumfolie mot rostfritt! Köttet går även utmärkt att frysa i tät förpackning för senare bruk, men kom ihåg att tiden inte stannar i frysen!
Lycka till!

Potatissallad, hemgjort givetvis!

Potatissallad är väl något som alla har en relation till, det kanske inte är aktuellt såhär års för alla, men på sommaren så tas den ju ofta fram både på midsommar och när det ska grillas! Ok om man bara tittar in på affären påväg till en grillning, ok att köpa färdig då alltså, men att göra egen är inte svårt och så jävla mycket godare än köpt. Finns i en mängd varianter med vinegretter, senap, olja och soltorkade tomater, men idag gör jag den mer klassiska på gräddfil och majonäs. Väldigt gott till grillat, kallskuret och köttbullar, varesig det till jul, midsommarafton eller nånstans mitt i mellan!

Potatissallad, 4 portioner, ca 40 minuter
  • 10 fasta potatisar (ca 1.25l hackade)
  • 2dl Lättmajonäs
  • 2dl Gräddfil
  • ½dl Bostongurka
  • 2-3msk Senap, typ Slotts
  • 1 Gul Lök
  • 1tsk Salt & Svartpeppar

 Skala, klyfta och dela potatisen, koka i lätt saltat vatten till den mjuknat, ca 10-15 minuter. Hacka löken och blanda ihop ingredienserna till såsen så länge, smaka av såsen ordentligt, för nyckeln till en god potatissallad ligger i en god sås, för den kommer inte bli godare av att blanda ner potatis! Häll av potatisen och blanda ner i såsen direkt, blanda runt och låt kallna i kyl eller vattenbad beroende på hur bråttom du har! Servera med valfritt kött och gärna lite inlagda gurkstavar! Är ännu godare dagen efter.

Serveras med valfritt tillbehör!
Ett kort recept för så enkelt är det! Blandar man i potatisen medan den är varm så gottar det till sig bättre än om den är kall. Jag gjorde även en rostbiff/tjälknöl idag, det är ruskigt enkelt men kommer recept på det också. Dom inlagda gurkstavarna la jag in själv tidigare i höst! Supergott! Kommer nog ett recept på det också! Brödet finns redan här på bloggen!
Lycka till!

söndag 11 december 2011

Stracciatella, dvs Vaniljglass med krossad choklad :)

I min ungdom så var nog krossad choklad min favoritglass, något som jag har saknat sen jag märkte att jag var laktosintollerant.. men efter att ha varit i Italien två vändor så har jag ätit jävligt mycket god glass! För Italien borde vara lika känt för sin glass som för sin matlagning! Den som är i Italien på semester och köper GB på hotellet borde åka hem direkt. Men man behöver inte åka ända dit för att äta fantastisk glass, ibland går den att köpa, men den går alltid att göra hemma! Att hacka choklad och blanda i glassen blir inte samma sak som att smälta och hälla i den, glassen hålls vit och chokladen bryts i lagom stora bitar.

Stracciatella ca 7dl

  • 1 Ägg.
  • 1dl Florsocker
  • 1dl Mjölk
  • 1+1½dl Vispgrädde
  • ½tsk Svart Vaniljpulver
  • 75g God Mörk Choklad

 Knäck och vispa ägget luftigt med elvisp i en liten skål, blanda i florsockret och fortsätt vispa, blanda i 1dl grädde och vispa lite till, det blir inte särskilt luftigt. Vispa resten av grädden hårt tillsammans med vaniljpulvret. Låt skålarna svalna minst 30 minuter i kylskåp. Ta fram din glassmaskin, blanda försiktigt ner 1dl mjölk i skålen med grädde så den går att hälla. Starta maskinen, häll ner båda smetarna och låt maskinen gå ca 10-20 minuter till glassen har bra konsistens. Smält chokladen under tiden så den hinner svalna. Jag smälter den i vattenbad men gör på det sätt du föredrar. När glassen är fast och luftig, medan maskinen fortfarande går så häller du den smälta chokladen i en tunn fin stråle, chokladen stelnar när den möter glassen och maskinen bryter sönder chokladen i små fina bitar. Stäng av maskinen och sleva upp den mjuka för servering direkt, eller låt den frysa helt i en bra fryslåda ett par timmar så får en glass som går att kula. Tänk på att hemgjord glass inte håller lika bra i frysen som fabriksgjord, så avnjut den inom en vecka eller två.
Så smälter jag choklad, supersmidigt!
Luftigt som vispad grädde!
Med mer choklad än det ser ut :)
Luftig glass som gick lätt att kula, kulan föll dock sönder lite :)
Otroligt god och luftig glass! Sötman från vaniljglassen blandat med chokladen är så otroligt gott! Man kan tro att hemgjord glass är onyttig, den här blir ca 10-15% fett på vikt, mindre i volym, men man äter ju heller inte särskilt mycket. Hackar man och blandar i chokladen istället blir det mycket småbitar och damm som färgar glassen. Vaniljpulver är alltså malda frön från vaniljstänger, och det är därför nästan svart! Säljs kravmärkt i små burkar på 10 gram. Vaniljsocker funkar men det här blir bättre! Man får givetvis smälta choklad som man vill, jag föredrar att göra det såhär, lätt att misslyckas i micro. Jag har blivit så otroligt sugen medan jag har skrivit det här, så måste nog ta en kula av både denna och chokladglassen! Jag har inte testat detta recept utan glassmaskin.

Lycka till!

onsdag 7 december 2011

Ett lass Lasagne

Med lite köttfärssås kvar från igår och inspiration från twitter så blev det Lasagne idag. Det är inte svårt att göra, och tar mig ungefär en timme att göra, men det mesta av det är bara väntan. Dessutom så är det ju en grymt god och lite festlig måltid! Jag har varit i italien ungefär 10 dagar totalt och har försökt varva in pasta mellan pizzorna. Men lasagne har jag gjort många gånger här hemma, vill ha den lite syrlig och rejält tjock, upp till kanten på formen! :)

Lasagne 6 portioner
  • 600g Nötfärs
  • 1 Gul Lök
  • 3 Vitlöksklyftor
  • 800 gram (2 burkar) Hela Skalade Tomater
  • 2msk Tomatpuré
  • 2msk Balsamvinäger
  • 2tsk Salt
  • 1tsk Socker
  • 1tsk torkad Basilika
  • Svartpeppar
  • 2msk smör
  • 4msk Vetemjöl
  • 7dl Mjölk
  • 2msk Smör
  • 100g (~3dl) Riven Lagrad Ost, typ Herrgård
  • Ca 350g Gröna Torkade Lasagneplattor
  • Färsk/Fryst Basilika
Hacka löken, fräs med fett i en stor stekpanna, tillsätt salt och köttfärs och rör så färsen inte klumpar sig, fräs ett par minuter och tillsätt tomater, tomatpuré, balsamvinäger och en nypa socker. Låt koka under lock minst 15 minuter, starta ugnen på 225°C och gör ostsåsen under tiden. I en liten kastull blandar du mjölet med en skvätt mjölk till en slät smet, tillsätt resten av  mjölken och smöret, får du fortfarande klumpar så kan stavmixer vara ett alternativ. Låt koka upp och puttra ett par tre minuter på svag värme under omrörning så såsen tjocknar. Den bränner ganska lätt vid men det är ingen panik, sila ner såsen en bägare eller skål i så fall. Blanda ner ¾ av den rivna osten och rör om och låt osten smälta. Ta locket från köttfärsåsen och låt puttra ett par minuter, mosa sönder tomaterna om det behövs, smaka av med salt, peppar och torkad basilika. Båda såserna klara, dags att bygga lasagne! Smörj en ugnsfast form ca 20*30cm stor. Börja med ostsås ta sen varannat lager lasagneplattor och varva mellan köttfärsås och ostsås, avsluta med köttfärssås, ostsås och riven ost! Grädda i nedre halvan av ugnen ca 20 minuter till den har fått fin färg och lasagneplattorna är mjuka, var såserna kalla så kommer längre tid behövas, ca 35-40 minuter. Låt svalna en liten stund, strö över hackad basilika och servera sen gärna med ruccolasallad och en syrlig vinegrette.
Ingen skam att sila
Smaklig måltid!

Redo för ugnen!

Efterlängtad lasagne!
Huvva va mätt man blir av sånt här, men oh så gott det är! Låt köttfärsåsen vara ganska blöt då lasagneplattorna suger upp ganska mycket vätska. Det går givetvis att även använda lite mozarellaost om man vill det. :) Mycket bloggande dom senaste dagarna, hopas det uppskattas! Brukar även göra en otroligt god vegetarisk lasagne, får se när den kommer upp här. :)
Lycka till!

tisdag 6 december 2011

Smaskig Köttfärssås

Köttfärsås är ju kärnan i alla svenska barns uppväxt, och det är väl nått alla kan laga tänker jag, men har fått höra att min är god och "avancerad" i sin enkelhet. Vin gör mycket för smaken, matlagningsvin funkar och är praktiskt om man som jag dricker väldigt lite vin.

Köttfärsås 4 portioner, ca 25 minuter
Ingen lök hemma, gott ändå!

  • 600g Köttfärs
  • 2 Gula Lökar
  • 3 Stjälkar Blekselleri
  • 2 Morötter
  • 4 Vitlöksklyftor
  • 1msk Olivolja
  • 2tsk Salt
  • 800g Krossade Tomater
  • 2msk Tomatpuré
  • 1dl Rött Vin el Matlagningsvin
  • ½dl Balsamvinäger
  • 1tsk Torkad Basilika
  • ev 4 blad Färsk Basilika
  • Svartpeppar
Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja 4 minuter, tillsätt nötfärsen och rör så den delar sig, fräs 4 minuter till. Tillsätt vin och låt koka in en minut, tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré, torkad basilika, och balsamvinäger. Låt köttfärssåsen puttra under lock i 10 minuter. Ta bort locket och låt såsen puttra till en såsig konsistens, smaka av med salt, peppar och gärna färsk basilika. Serveras snarast med lagom kokt pasta, gärna i en djup tallrik med bred kant och med rikligt av god parmesanost på toppen!
Smaklig Måltid!

En hel flock Lussekatter!

Lussebullar känns ju minst sagt som något väldigt svenskt, bortsett från att det är otroligt gott! Så jag tänkte, varför inte bjuda in lite couchsurfers på lite traditionellt lussebullbak? Couchsurfing är inte bara en community för att hitta nånstans att bo när man är på resande fot, utan även ett sätt att hitta vänner och aktiviteter både hemma och på bortaplan. Sagt och gjort, jag skapade ett event och det droppade in folk till vi var 10 st.. 10 st i min lilla lägenhet, men det gick rätt bra! Några jag kände sen innan, några inte. Det blev ett stort recept för det går så jämt ut med förpackningarna, men det går lätt att halvera!

Lussekatter, 64st eller ca 4 längder
  • 1L Mjölk
  • 500g Kesella
  • 200g Smör
  • 2dl Socker
  • 100g Söt-Jäst (2 paket)
  • 2 gram (4 paket) Saffran
  • 2 kg (1 påse) Vetemjöl Special
  • 1 nypa Kardemumma
  • 2dl Russin, 1-2 Ägg
  • En bunke på minst 6 liter

 Mortla saffran, kardemumma med lite av sockret för att få ut mesta möjliga smak och färg. Smält smöret, tillsätt mjölk, kesella, socker och saffransblandningen, värm till det är 37 grader (Pissljummet, dvs varmare än "fingervarmt"). Ta från värmen, smula i jästen och rör om, blanda i det mesta av mjölet och arbeta med maskin om du vill bespara dig mödan. Knåda ordentligt! MINST 10 minuter med maskin, det dubbla för hand. Min elvisp med degkrokar funkade utmärkt som vanligt! Degen ska vara kladdig men inte lös, ta inte för mycket mjöl. Täck över med löst sittande plast och låt jäsa en timme ungefär.

Smidigt med rostfri degbunke!
Ska det bli lussekatter så tvätta händerna, ta upp degen på ett mjölat bord och dela den i två, lägg ena halvan i bunken och täck över, andra halvan delar du först i åtta (dela på "mitten" 3 gånger), dessa delar du sen i 4 och så stora blir bullarna. Dessa 32 bullar får plats på 3 plåtar. Ta en av degklumparna, mjöla den lite och rulla den rund mellan händerna, rulla redan ut den till en ca 25 cm lång korv mot bordet, flytta över till plåt med bakplåtspapper och skruva in ändarna åt olika håll, som ett S, rulla in båda ändarna till dom möts i mitten. Tryck ner ett russin i vardera ände och föredela bullarna på en plåt i taget så dom inte trängs, dom jäser mycket! Låt jäsa ganska varmt nära spisen under bakduk ca 30 minuter. Starta ugnen på 250°C i god tid. Knäck ett ägg  i ett glas, rör om och ta bort hinnorna med en gaffel. Pensla lite ägg jämt på bullarna alldeles före gräddning

Grädda plåtarna i samma ordning som dom bakades ut i, ca 5 minuter till bullarna får fin färg, lägg bullarna på ett galler på ett svalare ställe än ovanpå spisen och lägg en bakduk över och låt dom svalna. Passa på att äta några riktigt nybakta med ett glas mjölk!

Samma sak med andra halvan degen, om du inte vill göra saffranslängder! Degen går även att baka ut på samma sätt som vanliga bullar! Fyll med mandelmassa istället för kardemumma.


Bakar jag världens största muffin?!

Vill du göra längder så kavla ut deg till en rektangel ca 30*40 cm stor, smöra med rumsvarmt smör, riv mandelmassa och strö socker över. (Har du marsipan behövs inget socker) Vik ihop till en liten limpa, snitta ett v-mönster med en sax och låt jäsa under bakduk ca 20-30 minuter, sänk värmen på ugnen till 200°C och grädda ca 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk! Jag skivar mina före jag fryser dom.


Blivande Saffranslängd
Färdig saffranslängd, snittade lite slarvigt.
Även ovana händer kan baka lussekatter!
På det stora hela ett riktigt lyckat bak! Svårt att hinna både baka, ta bilder och vara social. Men hoppas jag har kunnat fånga det viktigaste. :) Bakar man ensam är nog halva receptet lagom!

Lycka till! Glad Lucia!

söndag 4 december 2011

Köttsoppa med klimp

Köttsoppa! Något jag alltid har sett fram mot när jag var liten, särskilt köttsoppa med klimp.. Men det är väl inte så konstigt egentligen? För klimp är ju palt i lite mindre storlek... och jag gillar palt! Köttsoppa är inte svårt eller dyrt att göra, men däremot otroligt gott! Man kan tro det tar tid, men så farligt är det inte. Ska man skära nått i småbitar rekommenderar jag att skiva, stava och hacka, gäller både kött och grönsaker. En vass kniv där inget fastnar rekommenderas!

Köttsoppa 6 portioner
  • 1kg Högrev
  • ½ Purjolök
  • 3 Lagerblad
  • 2tsk Salt
  • 1 liten Kålrot
  • 1 bit Rotselleri
  • 1 Palsternacka
  • 2 Potatisar
  • 2 Morötter
  • 1 listen bit Vitkål
  • Dill, Persilja, Nymald Svartpeppar
  • Ev fond / buljongpulver
  • 2dl Vetemjöl, Salt & Vatten.
Börja med köttet, ta bort hinnor och skär bort och spara ett par stora bitar fett. Skiva och skär köttet i fina små bitar, skär bort det du inte vill ha i soppan. Ansa, skölj och hacka purjolöken grovt, bryn tillsammans med köttet och ett par större bortrensade bitar fett med 2 tsk salt och lite matfett i en gryta som rymmer minst 3 liter.

Man fräser köttet för att få godare buljong
Lägg i lagerblad och häll på kokande vatten så det täcker. Låt puttra med lock på glänt, se upp så det inte kokar över. Skala, skiva, stava och hacka rotfrukterna i små fina bitar, lägg gärna i en liten skål/durkslag eftersom. När soppan har fått koka ca 20 minuter, ta upp fettbitarna och tillsätt dom hackade grönsakerna tillsammans med dill, persilja och svartpeppar. Låt koka ytterligare 10 minuter. Börja göra klimpen så länge, blanda ca 2 dl mjöl med en tsk salt och blanda i tillräckligt med vatten för att det ska bli en lös deg, ungefär konsistens risgrynsgröt. Koka upp vatten till en andra kastrull och klicka i degen med en rågad matsked åt gången, två skedar som du doppar i vattnet gör det enkelt att hantera utan att söla, låt koka lungt ca 10 minuter. Smaka av både morot och kött så det är färdigt, tillsätt mer vatten och smaka av buljonen med salt, peppar och eventuell fond eller buljongpulver. Tillsätt klimp och sleva upp i tallrikar i god tid så det hinner svalna!


Lagom kladdig klimpdeg
Serverat i ny tallrik! Avsedd för pasta och chili osv.
Men soppa får gå bra för den här gången! 
Gott kött och god buljong är nyckeln i köttsoppa. Högrev är ett ganska billigt kött som lämpar sig ypperligt för köttsoppa, betydligt bättre än exempelvis fransyska som blir ganska torr. När du skär köttet så var generös med vad du sparar, mycket av fettet kokar bort och bidrar med mycket smak! Föredrar man soppa utan klimp kan man ha bröd till istället. Ta inte för mycket potatis eller kålrot då dom bidrar inte med så mycket smak. Söker du små rotsaker kolla bland dom kravmärkta. Min soppa fyllde min 3litersgryta så fick exportera lite till en mindre gryta. Stort recept beror både på att högrev kommer i ungefär den storleken, att soppa är lämpligt att bjuda på samt att det gör inget om det blir lite över till dagen efter! :)

Lycka till!

fredag 2 december 2011

Pasta med Skinksås, skolmatklassikern.

Det finns ju en del skolmat man verkligen inte saknar, även om jag måste säga att jag har fått äta rätt gott under min skolgång. Men det finns ju även dom saker som faktiskt saknas, ett sånt exempel för mig är pasta med skinksås. Så varför inte göra ett försök? Det blev riktigt gott! Jag gör såsen på mjölk och reder av istället för att dränka det i ost och grädde för att få det krämigt!

Pasta med skinksås
Parmesan är gott till allt.
  • 1 Gul Lök
  • 1 Klyfta Vitlök
  • 400g Rökt Skinka (Ojämna bitar!)
  • 3-4dl mjölk
  • 1dl grädde
  • 50g God Riven Ost
  • Hackad Persilja
  • Salt & Peppar
  • 1½msk Maizena

 Koka pastan. Hacka skinka, lök och vitlök och fräs i olja i en bra belagd panna ett par minuter, häll på mjölk och grädde och låt puttra på låg värme medan du river osten. Blanda maizena med lite vatten och rör bort klumparna, häll i såsen och rör om, låt puttra två minuter till. Tillsätt osten och en stor nypa hackad persilja och rör till osten har smält. Smaka av och känn om du behöver salt och peppar. Häll av pastan när den är färdig och spola av den snabbt så den inte klibbar. Servera snarast och riv gärna lite parmesan på toppen!

Ojämna skivor är ett grymt bra alternativ när det kommer till exempelvis skinksås, makaronipudding, skinksallad eller pizza. Samma skinka säljs skivad för tre gånger högre pris. Köp en ost du tycker om, och ska du ha riven ost så riv den själv, det som går att köpa färdigrivet är knappt ost och dessutom svindyrt. Jag brukar köpa en stor bit av Norrmejeriers Herrgårdsost, river ner den till lagom storlek och stoppar den rivna osten i frysen. Den funkar bra till det mesta, både smält och till gratinering, för att inte tala om på bröd!
Lycka till!