Det började med att min storastorasyster Hannah önskade sig boken Enklare bröd i julklapp.. På juldagen började jag kolla lite i den och hittade ett recept jag tyckte verkade intressant och har sen dess bakat med det som grund 25-50 gånger under årets gång.. För det mesta en limpa åt gången.. För det är så simpelt att det inte är värt att frysa ner, bättre att baka nytt när det är tar slut!
För att illustrera så blev det många bilder, därför blev dom även små, klickar du så blir dom större.
Glöm allt du vet om bakning så börjar vi!
Vi börjar på "kvällen före", så är brödet snart slut ta tag i det direkt! Har tom testat göra det hemkommen från krogen, så simpelt är det! :)
Jag bakar med våg för det går snabbare, blir bättre och blir mindre disk.
Ställ bunken på vågen och starta den.
6 st isbitar
8 g jäst eller 3 g torrjäst
400 g kallt vatten
5 g salt
10 g olja
120 g Durumvetemjöl
400 g Vetemjöl Special, men byt gärna ut upp till hälften mot grövre mjöl.
Eventuellt även linfrö, russin, valnötter, solroskärnor, pumpakärnor eller dylikt, ta det utöver mängden mjöl efterssom dom inte absorberar vätska. Valnötskärnor bör blandas i degen efter den är färdig, mjöl fastnar lätt i skårorna.
Smula jästen i en bunke, slå över vatten salt och olja, rör lite och sen häll i resten, bearbetas med stor fördel med degkrokar på elvisp (Testa!), när allt är blandat så du inte längre ser nått mjöl så är det färdigt, ingen knådning behövs, den långa jäsningen sköter knådningen. Sätt en plastfolie över och ställ undan i rumstemperatur över natten.
Så, dags att baka! |
Ta ett bakplåtspapper, en bakduk, durumvetemjöl och en stekspade på en torr och ren yta.
Durumvetemjöl ger fin färg och en krispig yta! Inte fuska!
Mjöla bakduken, ta ett djupt andetag Häll försiktigt ut degen, använd stekspaden som hjälp |
Dra ut degen till en rektangel. |
Mjöla även nederkanten av degen som bör ligga ca 5 cm från kanten av duken.
Rulla ihop ungefär som en rulltårta. |
Starta ugnen på 250 grader i god tid och sätt in 2 plåtar , en i botten och en i mitten.
Färdigjäst! |
Dra ut bakplåtspappret och lyft bakduken så degen rullar över Nu med skarven uppåt! |
Ser ändarna lite tunna ut så peta dom in under brödet. :)
Ta fram 6 st isbitar, ta den varma plåten från mitten av ugnen, dra över bakplåtspappret med brödet på den och sätt den i mitten av ugnen, lägg in isbitarna på plåten i botten!
Grädda 30 minuter på 250 grader, öppna inte luckan förrän det är max 5 minuter kvar!
Lite simpel degteori medan det gräddas kanske?
När man sätter en deg i värme så kommer yttersta lagret bilda ett hårt skal, det hårda skalet hindrar sen brödet att expandera under gräddning. Men om man sätter isbitar i ugnen så kommer luften bli fuktig en stund och därför bildas inte skalet lika snabbt och därför kan degen expandera mer, dessutom låter vi låter skarven på degen vara uppåt så kommer det kunna glida isär.
Går även att snitta men jag tycker risken är att det flyter ut mer istället.
Om man öppnar luckan tidigt så släpps den fuktiga luften ut och brödet kommer inte bli lika luftigt.
Men vill man ha mer färg kan man öppna ett par gånger med några minuter kvar!
Voilá! |
Lägg inte brödet i en påse förrän det har svalnat helt! Då försvinner all krispighet!
Klart! 5 minuter att göra degen, 5 minuter att baka ut! |
Jag bakar inte bröd för att jag är för snål för att köpa, utan för att det inte går att hitta lika bra bröd i butik!
Och vet ni va? Det är vansinnigt gott att rosta också...
Var det här intressant, har du några frågor, tips eller klagomål?
Lämna en kommentar! Det uppskattas mer än du tror :)
Åh det gudomliga brödet! Du kunde inte ha börjat bloggen med ett bättre bak :) /Sandra
SvaraRadera